Vannak, akik gyűlölnek minket - az iszlám közösség elnöke türelemre int

FMH - Bolek Zoltán, a Magyar Iszlám Közösség elnöke úgy látja, nincs iszlámellenes politikai erő a magyar országgyűlésben, de a múltban történtek sajnálatos "elszólások".

Tihanyi Tamás

- Látja, először mindenki azt hitte, muszlimok követték el ezt a merényletet, aztán kiderült,  az illető elvakult keresztény, akinek semmi köze az iszlámhoz  - mondta lapunknak hétfőn  Bolek Zoltán, a Magyar Iszlám Közösség elnöke. - Gondolom sokakat meglepett, hogy az elkövető  muszlimgyűlölő fanatikus, de  kicsi az Isten  állatkertje. Tudtuk, hogy Európában vannak iszlámofób emberek és csoportok, ez alól Magyarország sem kivétel. Akik nem csak a muszlim bevándorlást, hanem az iszlámot, mint vallást támadják, sőt, meg akarják semmisíteni. Ha valamelyik muzulmán elkövet valamit, azt rögtön megírják, de kíváncsi vagyok, a norvég elkövető pontosan milyen vallási csoportnak tagja? Mert csak annyit tudunk, szélsőséges keresztény és szélsőjobboldali.



Bolek Zoltán felidézte, annak idején alig  foglalkoztak  azzal, amikor 2005-ben belőttek budapesti  mecsetükbe.
- A rendőrség kivonult  a helyszínre és  megállapította, hogy golyó ütötte a lyukat az ablakon, rongálás miatt indult  az eljárás, s az ügyet lezárták azzal, hogy a tettes ismeretlen. Értsék meg az emberek, mi időnként ugyanúgy céltáblák vagyunk, mint a zsidó kisebbség, vagy egyes keresztény csoportok. Mert vannak szélsőségesek, akik semmitől sem riadnak vissza, céljuk a bántás.  Európában ez komoly gond, mert szélsőséges pártok kerültek a Parlamentekbe, olyanok, amelyek bevándorlás- és iszlámellenesek. 
A Magyar Iszlám Közösség elnöke elismerte, hogy a nálunk sokak által  szélsőségesnek tartott  Jobbik sem támadta soha az iszlámot.
- Nem tekinthetőek rasszista, vagy iszlámellenes pártnak, mint ahogyan a többi parlamenti erő sem ilyen. De  ne feledjük el, hogy vezető politikus tett néhány évvel ezelőtt iszlámellenes megjegyzést. Gyurcsány Ferenc a nagy nyilvánosság előtt "terroristázta le" a szaudi futballistákat. Sajnálatos, hogy hazánk annak idején ilyesmivel került fel a közel-keleti országok  újságjainak címlapjára. Tudomásul kell venni, nincs helye antiszemitizmusnak, iszlámfóbiának, keresztényellenességnek, emberek vagyunk mindannyian, senkit sem szabad elítélni azért, milyen a bőre színe, vagy milyen a vallása. Én fehér bőrű magyar  vagyok, de mellettem imádkozik a mecsetben a fekete szudáni, a barna bőrű arab,  a sárga bőrű indonéz  és  jóban vagyunk egymással. A magyar keresztényt  "Isten hozott!" köszöntéssel fogadjuk, és arról beszélgetünk vele, mi az, ami összeköt minket.
 Hozzátette: eddig is tudták, vannak, akik gyűlölik őket. 
- Eddig is tudtuk,  léteznek Magyarországon fajgyűlölő iszlám fóbiások. Vannak  vallási csoportok, amelyeknél még  istentiszteleten is hallani ilyesmit. Nem akarok nevesíteni, nézzenek utána. Együttműködés, tolerancia, párbeszéd: ez az egyetlen módja létezik a vallások közötti kapcsolatnak, semmi más. A közös gyökereket kell keresnünk, nem pedig azt, ami elválaszt. Ugyanabban az Istenben hiszünk. Azt mondják, vannak rossz emberek az iszlámhívők között. Tetszik látni? A keresztények között is vannak. Mi ezt eddig is tudtuk, csak nem kapott nagyobb nyilvánosságot.

Az oslói vérengzésről, a gyanúsított Anders Behring Breivikről ide kattintva és a kapcsolt anyagokban olvashat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!