Pénz civileknek működésre, kapcsolatépítésre, szolgáltatásra

Székesfehérvár - A Nemzeti Civil Alapprogram által négy hónapra elosztott pénzekről beszélt pénteki sajtótájékoztatóján Róth Péter alpolgármester és Domokos Tamás, a civil információs pont igazgatója.

Tihanyi Tamás

A Nemzeti Civil Alapprogram 2004 óta támogatja a civil szervezetek működését és szakmai programjaik kialakítását. (Ez egy olyan állami forrás, amelynek alapja a polgárok 1 százalékos adófelajánlása, miután ezt az összeget a költségvetés különböző forrásokból megduplázza.) Idén a fehérvári civil szervezetek  a támogatási rendszer átalakítása miatt  nem egész éves programjaikhoz és működésükhöz, hanem a június eleje  és szeptember vége közötti négy hónapra igényelhettek támogatást.
Működésre 135 fehérvári szervezet igényelt, és 99 kapott  pénzt, összesen 28 millió, átlagosan 282 ezer forintot. Civil szolgáltatásokra 33 szervezet igényelt támogatást, hatan osztoznak 4,9 millió forintból. Nemzetközi kapcsolatok fejlesztésére 14 civil szervezet pályázott, öt nyertes ugyancsak 4,9 milliót költhet el erre a célra. Demokrácia- és partnerség-fejlesztésre 11 szervezet fordított volna pénzt, hárman tehetik ezt meg októberig,  az elnyert összeg 2,5 millió forint.
Domokos Tamás, az Echo Civil Információs Pont módszertani igazgatója a sajtónak elmondta: sok kritika érte a Nemzeti Civil Alapprogramot, részben jogosan, mert valóban volt országosan 10-15 olyan szervezet, amely nem csak nyert támogatást, de a döntéshozatalhoz is köze volt. Ilyen - tette hozzá - Fehérváron nem fordult elő. Ősztől várható az új civil törvény megszavazása, amely részben új alapokra helyezheti a támogatási rendszert.
Róth Péter, a székesfehérvári önkormányzat társadalmi kapcsolatokért felelős alpolgármestere kijelentette: szeretnék, ha a helyi civil szervezetek pályázati rutint szereznének, és  a jövőben minél több külső forrást vennének igénybe céljaikhoz. Akár uniós forrást is: e törekvésben  az önkormányzat  partnerük lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!