Nem maradnak munka nélkül a bányászok - egyezség a Vértesi Erőműről

FMH - A bíróság jóváhagyta a Vértesi Erőmű csődegyezségét, a 20 milliárdos tartozást felhalmozó vállalat 5,6 milliárd forintot fizet hitelezőinek. Az üzem ezzel működhet tovább.

Miskei Anita

 

A Komárom-Esztergom Megyei Bíróság jóváhagyta a Vértesi Erőmű Zrt.  és hitelezői egyezségét, ezzel jogerősen lezárta a csődeljárást - közölte a társaság. Így az erőmű 2014-ig további támogatás nélkül fennmaradhat. A társaság  közgyűlése még tavaly augusztusban döntött a csődvédelemről, amihez a korábbi vezetés hibás döntéseiből eredő likviditási problémák vezettek - hangsúlyozták. Az erőmű korábbi vezetése 2008-ban a System Consulting Zrt. vásárlási szándékára alapozva több mint 10 milliárd forint értékben kötött áramvásárlási szerződéseket. Azonban az  áram ára csökkent, ezért a System Consulting elállt a megrendeléstől, felmondta addigi szerződéseit, az áramkereskedők egy része pert  indított ellene.Több  bírósági döntés  született, ami  igényüket jogosnak ismerte el. Az erőmű a bíróság által megítélt összegeket nem volt képes önerőből finanszírozni,  20 milliárd forintnyi adóssága halmozódott fel.
 A Vértesi Erőmű  június elején közölte, csődeljárása később fejeződik be, így a január végi csődegyzeségben foglalt fizetési kötelezettségeket is később teljesítik. A késedelem oka az volt, hogy az egyik hitelező fellebbezést nyújtott be az elsőfokú bírósági végzés ellen, illetve a másodfokú eljárásban elfogultsági kizárási indítványt terjesztett elő a megyei bíróság ellen. A végzést a társaság szerint a 249 hitelező közül egy személy fellebbezte meg.
  A Vértesi Erőmű tulajdonosa a Magyar Villamos Művek Zrt., amelynek elnök-vezérigazgatója, Baji Csaba elmondta, az MVM a tavalyi évet a korábbi hibás döntések kiigazítására szánta, az örökség  legsúlyosabb eleme volt  hatalmas adósságállománya. A mostani bírósági döntéssel stabilizálódott a társaság helyzete, rendeződött a munkavállalók sorsa, és a hitelezők is megkapják járandóságukat - tette hozzá Baji, aki szerint több szakmai befektető is érdeklődött az erőműtársaság iránt, az előzetes egyeztetések folyamatban vannak. Az elnök-vezérigazgató korábbi közlése szerint egyrészt szelektív hulladékégető kialakítására, másrészt pedig az üzem megvásárlására érkeztek ajánlatok, de az MVM  nem gondolkodik az erőmű eladásában.
 
A kidolgozott reorganizációs terv szerint az erőműhöz tarozó pusztavámi  bánya 2012, az erőmű pedig 2014 végéig működik majd, ezzel párhuzamosan a termelés a tavalyi 9,5 petajoule-ról 6 petajoule-ra csökken. Szénfillérből idén 6,9 milliárd forintra számíthat a társaság, ezt az európai szabályozás értelmében csak a bányabezárásra lehet felhasználni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!