Minden buszt átvizsgáltak

Fehérvár, Budapest - A VT-Transmané volt az a busz, amellyel július 2-án baleset történt a XI. kerületben. A fehérvári cég igazságügyi szakértőket kért fel.

Klecska Ernő

Az ügyet elsődleges prioritással kezeljük, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy a körülmények mielőbb kivizsgálásra kerüljenek.  A VT-Transman Kft. igazságügyi szakértőket kért fel a jármű átvizsgálására, a forgalmi helyzet értékelésére, hogy kiderüljön, a körülmények milyen egymásra hatásaként alakulhatott ki a baleset. Hangsúlyozni kívánjuk, hogy a buszok minden szükséges engedéllyel rendelkeznek, és az előírt karbantartások és átvizsgálások megtörténtek - tájékoztatta  a cég vezetése lapunkat.
 A balesetet követően a VT-Transman Kft. vezetése haladéktalanul megkezdte az intézkedéseit. A balesetet követő 12 órán belül az összes ajtót átvizsgálták, és nem találtak a specifikációkkal ellentétes állapotot. Az elsődleges vizsgálatok a cég részéről mulasztást, hiányosságot nem tártak fel, de mindent meg kívánunk tenni annak érdekében, hogy az eset teljes mértékben feltárható legyen, mert cégünk részéről a felelősség kérdésétől függetlenül természetesen nem elfogadható, hogy ilyen eset előfordul - szögezte le Horváth Péter ügyvezető lapunknak adott válaszában.
  A jármű az Alfa Bus Kft., a Volvo hivatalos magyarországi gyártó-forgalmazójának magyarországi telephelyén gyártott Volvo Alfa B7R Localo típusú busz, amely minden, a cég által ismert, a többi között a BKV közbeszerzési pályázatában is támasztott követelménynek megfelelt.  Az ajtók gyártója a több neves autóbuszgyártónak is beszállító olaszországi ISAF Bus Components. Velük is felvette a VT-Transman Kft. a kapcsolatot, annak érdekében, hogy szakembereik soron kívül utazzanak a telephelyünkre, és vizsgálják meg, miként következhetett be a baleset.
 A VT-Transman Kft. forgalomban részt vevő buszainak műszaki állapota a folyamatos megelőző karbantartásoknak köszönhetően megfelelő: 2011 első félévében a műszaki okból történő járműkiesésünk a BKV által megrendelt futásteljesítménynek mindössze 0,02  százalékát tette ki.  A szakértői vélemények ismeretében a VT-Transman Kft. haladéktalanul intézkedéseket tesz a Volvo Alfa B7R Localo típusú buszok tekintetében. A gépkocsivezetők addig is ellenőrzik az ajtók működését  nem csak műszakváltáskor, hanem a menetrendi fordulók között a végállomásokon is.
A félreérthető sajtóhírek kapcsán a cég kiemelte: az ajtó nem rendeltetésellenesen nyitódott ki, hanem a baleset sérültje, egy idős hölgy a tanúk elmondása szerint sajnálatos módon állva utazva nem kapaszkodott, elvesztette egyensúlyát, és nagy lendülettel nekicsapódott az egyik ajtószárnynak, ami ennek következtében ugorhatott ki a vezető sínből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!