Lakkcipő helyett gumicsizma! Nagyvárosi marketinges kalandjai vidéken

Agárd - A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége Vidék Kaland programjában L. Sinom László, országgyűlési képviselő gazdaságában vendégül látott két fővárosi fiatalembert, akik érdekes tapasztalatokra tettek szert.

Kovalcsik Katalin

Az AGRAY az Európai Bizottság támogatásával indította el a Vidék Kaland Programot, hogy a 18 és 35 év közötti városi fiatalok bekapcsolódhassanak egy fiatal gazda irányította gazdaság mindennapjaiba.
- Saját vállalkozásban on-line marketinggel foglalkozom, egészen más az életem, mint amibe itt belecsöppentem - Rózsa Dániel  kézfogásra a csuklóját nyújtotta, a hordófestést hagyták félbe, hogy beszélgessünk.  - Egyfajta érdeklődésem  eddig is volt a természet iránt, de most jutott el abba a stádiumba, hogy aktívan is érdeklődjek, tegyek egy lépést ebbe az itányba, hogy kilépjek a városból. A barátnőm korán kel - nem úgy, mint én -, hallotta a program hírét a rádióban és közölte, adjam be a jelentkezésem. 
- Az interneten láttam a programot - kezdte Myat Kornél kommunikációs tanácsadó, vállalkozó,  aki kerékpártúráról gurult be  Agárdra, és azért ide került, mert a borászatot jelölte be egyik érdeklődési körének. - Főiskolán is tanítok, most nyári szünet van, így az öt napot itt töltöm.


- Gyakorlatilag semmit nem tudtunk az egészről, bedobtak bennünket a mélyvízbe - folytatta Dániel. - Hétfőn érkeztünk, azt mondták másnap háromnegyed hatkor legyünk a gazdasági épület előtt. Nem ártott volna gumicsizmát is hozni, ma  a szőlőben eláztunk kötözés közben.
- Nem gondoltam végig, hogy a gazdaságban reggel ötkor kell kelni, este nyolcig doglozni, és a fizikai fáradtság is eléri az embert - Kornél  és Dániel összenevetett, és egyetértésben folytatták. Szavakat   foglamaztam meg magamban az itt átéltekkel kapcsolatosan: tudás, tapasztalat, tisztelet, ami megerősödött bennem. Az  ember bemegy egy hipermarketbe, levesz  egy kiló almát, nem gondolja végig, hogy kerül oda. Ahhoz, hogy a városi életet élhessük, el is feledkezünk arról, hogy az alapdolgokat valaki előteremti. 
- A napot a szőlőben kezdtük, nyolcas kötéssel, de ez nem valami vitorlás kötés - Dániel ígérte, megmutatja  a kötést. - Nagyon hosszúak a sorok. Az első nap barackot pakoltunk a traktor platójára, lepakoltuk.   Csütörötkön a hordókat készítettük elő a szüretre, festettük is azokat.
Mindkét fiatalember azt monbdta, messze az a legérdekesebb számukra a néhány napban, hogy megismerkedtek a gazdaság állandó dolgozóival, akik naponta kibicikliznek oda, hogy megkeressék a pénzüket.
- Nagyon jó érzésű emberek, a városban mindenki utálja a másikat. Azt is látjuk,  hogy itt mindenki kiszolgáltatott az időjárásnak, dolgozó, gazda. A városban  ez a veszély nem fenyeget.    Nem mondom, hogy gyökeresen megváltoztatjuk az életmódunkat, de közelebb kerültünk a vidékhez.
- Ez is a cél - fogalmazott L. Simon László fiatal  gazda, országgyűlési képviselő. - A Budapest-centrikusság megtörése, hogy van élet a fővárosi léten túl is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!