Hat-hét abortusz óránként - megoldás lehet az esemény utáni tabletta (frissítve 13.40)

FMH - A napokban került nyilvánosságra a hír, amely szerint augusztus elsejétől az esemény utáni fogamzásgátló tablettákhoz vény nélkül is hozzá lehet jutni. Pénteken egy közleményben ennek ellentétéről értesítették szerkesztőségünket. E szerint a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) módosításának értelmében mégsem lesz vény nélkül kapható a tabletta.

Kovalcsik Katalin

Marad a tabletta vény nélkül - nem mindenhol tudnak a döntésről

"A nem kívánt terhesség és az abortusz megelőzése érdekében az esemény utáni tablettát augusztus elsejétől vény nélkül lehet megvásárolni a gyógyszertárakban", született meg a rendelet, amit szinte azon nyomban vissza is vontak.

Augusztus elsejétől továbbra is csak orvosi rendelvényre juthatnak hozzá a 16 éven felüli nők a tablettához, amely megakadályozhatja a nem kívánt terhességet. Ugyanakkor van még olyan gyógyszertár a megyében, amelyben úgy tudják, hétfőtől vény nélkül kiadhatják a gyógyszert. Rendelkezésükre áll még a kérdőív, amit ki kell töltenie a gyógyszert vásárló hölgynek. A gyógyszerész kamara múlt szombati ülésén - nem hivatalosan ugyan -, szót váltottak a résztvevők a rendeletről és annak visszavonásáról, de úgy látszik ez az információ nem jutott  el minden gyógyszertárba.  

Esemény utáni tabletta, vény nélkül?

A  szakemberek több olyan groteszk, közben mélységesen  elszomorító történetet  mesélhetnének-  ha nem tiltaná őket az orvosi titoktatás - amelyek hallatán elszörnyülködne az olvasó.  A  szexuális felvilágosítás terén vannak  hiányosságok,  bár nem lehet mindenkinek személyre szabottan elmagyarázni az egyes  eszközökkel kapcsolatos  tudnivalókat, főleg akkor nem, ha nem tart rá igényt. A nem kívánt terhesség napjainkban is sok fiatal életet  keserít meg, pedig az együttlétek előtt  lehetne tanácsot kérni orvostól - az a legbiztosabb -, szülőtől, védőnőtől. Ami szorult helyzetben segítség lehet: augusztus egytől  nem kell  receptre várni egy esemény utáni tabletta kiváltásához. A patikákban - borsos áron ugyan -, de hozzá lehet jutni a megváltó, sürgősségi tablettához.

Egy csodaszép nyári éjszakának, de még egy téli, összebújósnak is  lehetnek nem  kívánt következményei. Ha sem a lány, sem a fiú  vagy a felnőtt pár  nem tett semmit annak érdekében, hogy elkerüljenek egy nem kívánt terhességet, utána kell cselekedniük. Az abortusz nem a legjobb megoldás, az esemény utáni tabletta igen.

- Engem először az anyám világosított fel - a lány fiatal, épp most éli át legszerelmesebb időszakát, megismerkedett a testi kapcsolat szépségével, de közben felelősséggel is kezeli a szerelmet, kiküszöböli a nem kívánt következményeket. - Sajnos semmilyen hormontartalmú fogamzásgátlót nem szedhetek, marad a másfajta a védekezés.  Ha nem akar az ember szakorvoshoz fordulni, a reklámokban is felvilágosítják, én így találtam meg a számomra ideális megoldást.
- Nekem is az anyám adott tanácsot, de a lányok bármennyire utálnak  nőgyógyászhoz menni, meg kell tegyék, a saját érdekükben.

A szerelem, a testi kapcsolat  manapság már nem tabu, mint volt negyven-ötven  évvel ezelőtt.  Általában a nagy ijedelmet, a gondokat az okozza, hogy  a  legelső szerelmes éjszakára nem mindig készül fel sem a lány, sem a fiú. Egy nemrégiben kiadott felmérés szerint a világon évente 80 millió nő esik teherbe, olyanok, akik nem tervezték a gyermekvállalást, ezekből negyvenmillió terhesség abortusszal végződik. Az  adatok szerint itthon óránként hat-hét terhességmegszakítást végeznek, és 13-18 éves lányok is vannak az abortuszra kényszerülők közt.
- Közel két évtizede él egy kétes sikerű kampány felvilágosító előadásokkal, ebben  védőnők, orvosok folyamatosan sulykolják a védekezés fontosságát - Nagy László, a székesfehérvári Család- és Nővédelmi Központ intézetvezető főorvosa tapasztalatait sorolja. - Körülbelül annyit értünk el, hogy amíg azelőtt az első együttléteknek fele mindennemű védekezés nélkül zajlott, a párok  15-20 százaléka használt óvszert, ma  az arány 35-40 százalékra növekedett. Viszont ha beköszönt a nyáresti holdfény,  a fiatal lányok, fiúk elvarázsolódnak, nem egészen tudatosan  adják át magukat az ölelésnek.  Világstatisztikák igazolják, hogy a nem kívánt terhességek legtöbbje a női korfa elejére és végére esnek.  

Növekszik a  18 éven aluliak közötti  terhességmegszakítások aránya, de egyébként is emelkedett kissé  a szám, valamint  csökken a születéseké. A statisztikák szerint a világban évente 26 millió legális és becslések szerint  20 millió illegális abortuszt  végeznek. A  legtöbb abortuszt  a fejlődő  országokban regisztrálták.  A művi beavatkozás elkerüléséért az Európai Unió 27 országában -  kivétel Lengyelország, Lettország, Málta, Németország, Olaszország és Románia -  engedélyezik az esemény utáni tabletták használatát. Idehaza augusztus elsejétől megkönnyítették a hozzáférést, vény nélkül lesznek kaphatók a gyógyszertárakban a tabletták.
- A sürgősségi készítmény  ösztrogént nem tartalmaz,  de  a hatóanyaga, népeisen szólva  lórugásszerű, ami viszont még cikluszavart sem szokott okozni. Nem véletlen, hogy a világ fejlettebb felén már régóta szabadon hozzáférhető. Azt szoktuk mondani szaknyelven, hogy  abszolut kontraindikációja nincs. A gyakorlatban észlelhető mellékhatások minimálisak és múlékonyak. Üdvözlöm a vény nélküli elérhetőséget,  de egyetlen ezért aggályom van,  ne legyen korlátlan a használata. Mindenkiben tudatosítani kell, hogy a sürgősségi fogamzásgátlás nem lehet rendszeres használat. Két fő indoka lehet, hogy valaki az esemény utáni tablettát kérje a patikában. Az egyik az elszakadt óvszer, a másik, ha negyedévente egyszer találkozik  a partnerével. Évente néhány alkalom, maximum öt legyen az, amikor ezzel akadályozzák meg a nem kívánt fogantatást.  Ha gyakran fordul elő, hogy alkalmazni kell a  tablettát, akkor  miért nem él  a rendszeres fogamzásgátló szedésével a páciens? El tudnék képzelni egy olyan rendszert, amiben a beteg kap egy kártyát, amire rögzítjük a kontrollvizsgálatát, a legközelebbi vizsgálat esedékességét, és ezen időn belül megkaphatná a tablettáit a gyógyszertárban. 
Itthon háromféle esemény utáni tabletta kapható, mind ösztrogénmentes, nem olcsó, ára nagyjából megegyezik egy korszerű, három hónapra elegendő tabletta árával.

Korai együttlétek hosszú hatása

Az első szexuális együttlétek  korhatára drasztikusan csökkent.  Már 14-15 éves lányok  megkezdték szexuális életüket, igazán át sem élve, mi történt velük. Az internet, a média  sokakat befolyásol - a főorvos nem a net ellen emel szól - gyakorlatilag az ott közvetítettek belehajszolják a fiatalokat ebbe az ál-felnőttségi ismérvbe. Egymás  közt is utaztatják a félinformációkat. Gyakorlatilag a tinik száz százaléka néz pornót a neten, a látottakat aktívan gyakorolja, azokat a helyzeteket is, ahol nem kell a fogamzásgátlással törődnie. Pozitívum, hogy egyre  többen  vannak a tinik között, akik felkeresik a nőgyógyászt, akár az édesanyjukkal együtt, és az első aktus megtörténte előtt kérnek tanácsot. Ez azért is fontos, mert kiszűrhetők az  egészségügyi kockázatok, amelyek hatása a fogamzásgátló tabletták hatékonyságát  is befolyásolhatják. A nem kívánt terhesség megtartása és megszakítása is  felelősség, gyakorta felnőtt nők sem vállalnak gyermeket, karrierre,  meglévő, tervezett  gyerekekre hivatkozva. 

Az órák száma meghatározó

- Az esemény utáni tabletta használata kortól független.

- A világban közel másfél milliárd szülőképes nő él.

- A legutóbbi statisztikák szerint a világban naponta 126 ezer terhességmegszakítást végeznek.
 
- Az esemény utáni tabletták az aktus megtörténte után 72 órán belül fejtik ki hatásukat, a készítmény hatása az idő elteltével folyamatosan csökken. Az első 24 órában 95, a másodikban 85, a harmadik napon 58 százalékos valószínűséggel kerülhető el a nem kívánt terhesség a tabletta alkalmazásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!