A gomba mindenkié?

Nem csak szép, napos időben érdemes kimenni az erdőbe! Az esős napok után a gyűjtők alig várják, hogy gombászhassanak. De milyen körülmények között és hol tehetik ezt szabályosan?

S. Töttő Rita

A bőséges esőzésnek köszönhetően hamarosan megjelennek erdeinkben a friss, ropogós, rántani, tölteni vagy éppen pörköltnek való gombák, amelyekért érdemes kilátogatni a természetbe, akkor is, ha nincs éppen kirándulóidő.
- Ebben az időszakban a nagy őzlábgomba, a vargánya, a rókagomba és a galambgombák megjelenésére lehet számítani - árulta el Várhidy Zsuzsanna, a székesfehérvári gombászok baráti körének vezetője. A hét végén ő is kereste már a gyűjthető fajokat a természetben: - Sajnos még nem nőttek ki, de ha szerdáig esős idő lesz, akkor akár már a következő hét végén is találhatunk finom, ehető gombát a környező erdőkben, mezőkön  - mondta.
 A gombaszedés nagyon élvezetes tevékenység, nem is szólva arról, hogy közben kirándul is az ember, ám az legtöbbször eszébe sem jut a laikus gyűjtőnek, hogy az erdőben való gombászásnak is betartandó szabályai vannak. Erről Dravecz Tibor, a baráti kör nyugalmazott vezetője számolt be A gombagyűjtés lehetőségei és szabályai című friss tanulmányában.  Ebből kiderül egy s más, például az, hogy a vadon termő gombának is van tulajdonosa, mégpedig az, akié maga az erdő. A gomba tehát lehet az államé vagy magántulajdonosé, s ha  nem tiltja valamilyen félreérthetetlen módon, akkor azt bárki leszedheti. 

 A magánerdők bejáratánál azonban gyakran tapasztalhatjuk, hogy a tulajdonos táblával, kerítéssel, őrzéssel tiltja a belépést, ilyenkor természetesen gombát sem lehet gyűjteni ott. A védett területeken sem lehet nyakló nélkül gombát szedni, gyűjtésük korlátozott, általában a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges hozzá.
Az állami erdőket mindemellett védi az erdőtörvény, amelyben több olyan pont található, amely a gombagyűjtésre is vonatkoztatható. Ilyen például az, hogy engedély nélkül csak az egyéni szükségletnek megfelelő mennyiség, azaz maximum személyenként 2 kilogramm gomba gyűjthető be naponta. Az így szedett gomba kereskedelmi forgalomba nem hozható - áll a törvényben.  Aki többet akar hazavinni engedély nélkül, számolhat vele, hogy erdővédelmi bírságot kell fizetnie. A leszedhető mennyiség esetében is figyelni kell azonban arra, hogy ne taroljuk le a környezetet, ne károsítsuk azt feleslegesen. A talajon termő gombákat a bázisuk alatt kell elvágni, a fán termőket egyszerűen le kell vágni. A föld alatt termők esetében különleges szabályozások vannak, gyűjtésük korlátozott.

Még több információ a gombákról ide kattintva!

Erdővédő rovatunk cikkei itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!