Verebi polgármester: mit tehetnének még a takarékosabb működésért?

Vereb - Mindent társulásban működtetnek már, hivatali dolgozójuk tulajdonképpen nincs is. A polgármester nem érti, mit akarnak még a törvényhozók a kistelepülésektől.

Tribolt Lajos

 

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége megyei női tagozata élére választották meg május 31-én Kurcz Mária  verebi polgármestert. Ő azt mondja, nem nagy dolog, hiszen a megyében csak 21 női polgármester van (úgy 20 százalék) és csak 14 tagja a TÖOSZ-nak.
Sokkal nagyobb dolognak tartja az önkormányzatokkal kapcsolatos terveket. Úgy gondolta, célszerű lenne a megye kistelepüléseinek összeülni és egységes álláspontot kialakítani. E-mailben írta ezt polgármester társainak, ám csak Mátyásdombról kapott támogató választ. Elkeseredésében újabb levelet írt: "Sajnálattal vettem tudomásul, hogy e-mailem, amelyben a június 17-én Vereben tartandó Fejér megyei kistelepülések részére az önkormányzati törvény módosítása tárgyában szervezendő konferenciára invitáltam, hidegen hagyta. Tájékoztatom, hogy az érdektelenség miatt nem tudjuk mi, a megye kistelepülései kialakítani álláspontunkat a tervezett törvénymódosítással kapcsolatban."
 Kurcz Mária úgy véli, van, aki fél, van, aki közömbös, s van, aki a parlamenti kétharmad miatt nem látja értelmét az egyeztetéseknek. Ő mindenestre nem adta fel, a TÖOSZ női tagozata által szervezendő egyeztető fórumnak is felajánlotta házigazdaként Verebet.
A község egyébként tényleg a kicsik közé tartozik, hiszen 831 lakója van. Szinte minden intézményüket társulási formában üzemeltetik, így sikerült felújítani például az iskolát, ahol az óvoda is helyet kapott. A felső tagozatosok Kápolnásnyékre járnak, ahol gimnázium is van, ami népszerű a verebiek körében.  Körjegyzőségben működnek Pázmánddal.  A hivatalban egy, prémiuméveit töltő, heti 12 órára kötelezhető előadó dolgozik. Van egy közalkalmazottjuk a községgazdálkodásnál, s most egy fő a nyári gyakorlatát tölti nálunk.
- Már mindent megpróbáltunk, hogy takarékoskodjunk. Nem tudom, még mit tehetnénk. Talán a főállású polgármesteri tisztet megszüntetni. Ha ez az ára a boldogulásnak, ám legyen - mondja kicsit keserűen a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!