Tesztjellegű megyei fogathajtó bajnokság Cecén (frissítve: eredmények)

Cece - Az egykor pusztaötöst hajtó mezőszilasi Csontos Gyula, a Kálozi Lovas Egyesület versenyzője most kettes fogatot irányított. Segédhajtója nem akárki - a neve: Zrínyi Miklós.

V. Varga József

Az ezernyolcszázas években a kor sportkocsijának számított a könnyed eleganciájú gavallér-kocsi (kavallier). Gosztola Gábor versenybíró a „bokszutcába” vezet, ahol a fogatok parkolnak, és a hajtók az ebédet követően pihennek egy cseppet a következő futamig.  

A ráckevei illetőségű Taligás Menyhért, a Sárbogárdi Lovas Egyesület versenyzője büszkeséggel mutatja Galambos-féle gavallér-kocsiját. Jellegzetessége egyebek között, hogy két pedállal az első- és a hátsó tengely fékezhető, a harmadikkal pedig a kocsibak alatt elhelyezkedő ötödik kereket lehet irányítani, a menetirányt stabilizálni. Korszerű csapágyazású és fékrendszerű, rövid és könnyű kocsi, amelynél a kocsiszekrény belépő hátul helyezkedik el.

- A versenyben három gondolkodó lény van egy időben a pályán, a selybák között (a köznyelvben bóják - a szerk.) - paskolgatja meg a gazda Sólyom, a rudas és Tulipán, a nyerges ló hátát.
- Jól ismerjük egymást a dereseimmel    

Félidejéhez érkezett a C-kategóriás kettesfogathajtó-bajnokság: Cecén, szombaton rendezték a 6. fordulót. A lovassport megyei vezetői a tesztversenyen elsődlegesen a pálya minőségét figyelték, illetve a megfelelő rendezés feltételeiről tájékozódtak. A dél-mezőföldi településen ugyanis lovas egyesület alakult, és Varga Gábor polgármesterrel, országgyűlési képviselővel egyetemben kérték, hogy 2012-től a szövetség új helyszínként építse be a versenynaptárba a cecei viadalt.

Paudits Béla, a Fejér Megyei Lovassport Szövetség elnöke elégedettséggel szólt tapasztalatairól, elismeréssel nyilatkozott a ceceiek felkészültségéről. Az új lovas egyesület - legfőképpen tanulási és rutinszerzési szándékkal - négy fogathajtót is indított a versenyen: Boros Zoltánt, Lang Jánost, Németh Melindát és Pordán Zsoltot.

Akadályhajtásban tizennyolcan, vadászhajtásban tizenöten indultak - megyén belülről és túlról. A megyei bajnokság első hat helyezettje közül a jelenleg harmadik helyen álló Taligás Menyhért vett részt a tét nélküli megmérettetésen, mintegy levezetésképpen a kéthetes nyári szünet előtt.

Az értő közönség a hajtókra és a lovakra figyelt, és a verseny izgalmai közepette nemigen törődött a forduló tesztjellegével. A pályát ugyanúgy megépítette Pleizer József, a megyei kettesfogathajtó szakág vezetője, mint élesben; a versenybíróság - Gosztola Gábor, Gosztola József, Gosztola Józsefné Márta és Nagy Imre - tette a dolgát, mint mindig; és az eredményhirdetés, a díjkiosztás, a szalagozás sem maradt el.  

 

 

A Fejér megyei hajtók eredményei:

Akadályhajtás, két futam összevetéssel: 2. Taligás Menyhért (Sárbogárd). 3. Gászler István (Kálozi LE). 6. Gosztola Dávid (Sárbogárd). Vadászhajtás: 1. Taligás Menyhért. 4. Domokos Géza (Sárbogárd). 

A megyei bajnokság állása öt forduló után: 1. Vida Károly (Kálozi LE, 79 pont). 2. Semjén Attila (Káloz, 74). 3. Taligás Menyhért (Sárbogárd, 68). 4. Kiss Olga (Nagylóki LK, 60). 5. Baranyai László (Sárszentágotai LK, 49). 6. Ihász Béla (Seregélyesi LE, 45 pont).

A bajnokság 7. fordulóját (már keményen a pontokért) július 9-én, Csőszön rendezik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!