Romantika Kajászón: fogatok, lovak, kalapos férfiak

Kajászó - A szél ugyan cibálta a fák ágait, de friss levegőt hozott a kánikula helyett a Kajászói 3. Fogatos Találkozóra.

Zsohár Melinda

Szép lovak, fogatok, hintók, előírásszerűen beöltözött hajtók, csikósok, a kicsiknek pónik és finom falatok - ezek várták a versenyzőket és a nézőket a kajászói nagyréten. Egyre ismertebb és népszerűbb a rendezvény, amelyet Kamocsa Zoltán helybéli lovas-fogatos és családja talált ki, s rendez meg évről évre.

 

 

- A barátoknak is tartozunk a vendéglátással - mondja Kamocsa Zoltán, aki vadász öltözékben és természetesen kalapban ül Eszterházy-hintajának a bakján. Egyetemet végzett lányai is szenvedélyes lovasok, fogatosok, Gizus ezúttal is édesapja mögött foglal helyet, Rita inkább lovagol. A vő, Gizus férje, Ballér István is úgy beleillik e lovas famíliába, mintha ott született volna. Édesanyjuk ezúttal is a szabadtéri konyhát felügyeli, olyan nincs, hogy étlen-szomjan távozzék bárki is.

A füves réten van hely, elférnek az autók, lószállítók, s kényelmesen a hintók, kocsik. A nézgelődő női személyeknek a legkellemesebb, hogy rendes öltözékű, kalapos férfiakat láthatnak a hétköznapi trottyos gatyás, amerikai baseball-sapkás módi helyett. A fiatal fiúk érettebbek, férfiasabbak a hagyományos öltözékben, az idősebbek vonzóbbak. Vitézkötéses öltöny, csizmanadrág, elegáns felöltő, többféle divat ebben is, s ha előveszik a hintóba, kocsiba ülők, jót tesznek vele az esztétikának! Egy-egy bajusz ehhez képest csak fokozza a romantikát

A baráti fogatos találkozóra érkeztek Tárnokról, Tökről, Bicskéről, Pázmándról, Válból, s persze öten Kajászóról! A versenyt szakszerűen felvezetik a szakértők, a mikrofonon azért nem kell kurjongatni, a kijelölt pályán haladnak a hajtók - ahogyan az elő van írva. Csákberényből és Pázmándról érkeztek csikósok, s mivel itt nem volt, de legalábbis a feledés homályába merült a helyi viselet, a közismert hortobágyi kék csikós öltözékben, bő gatyában, csizmában, karikás ostorral a vállukon tartják a bemutatót. Balázs Attila 12 éves kislánya, Ramóna is csikós ruhában van, lóháton követi apját, Tókics Mihály és Czégény Mihály magyar félvérekkel szerepelnek. Ló és gazdája összetartoznak, ez minden mozdulatukon érzékelhető.

Kedves pónifogattal jött el Czakó Zsolt Pázmándról, a fiatal édesapa gyerekkora óta vágyott rájuk, s elérte álmát. A két shetland póni mén izgatottan nyihog, mert hiába kistermetűek, érzik a kancák illatát! Azért szelíden tűrik a simogatást, s a legkisebb gyerekeket megkocsiztatják a nagy lovak között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!