Nyerő települések - Kulcs és Daruszentmiklós vis maior támogatása (frissítve 16.00)

FMH - Kulcs tízmillió, Daruszentmiklós pedig egymillió forintot nyert el a központi vis maior keretből - döntött Pintér Sándor belügyminiszter. A két település támogatásának összege 10 millió 154 ezer forint. Rákérdeztünk, mire költik a települések pénzt.

Szigeti Sándor

 

Amint arról beszámoltunk, idén januárban mintegy másfél kilométer hosszan, több száz ingatlant veszélyeztetve, ötvenet pedig közvetlenül is érintve megcsúszott a kulcsi löszpart. Ezek után nem csoda, ha a településen pontosan tudják, mire fordítják a pénzt, sőt tulajdonképpen már el is költötték azt:

- Összesen tizennyolc millió forintra pályáztunk a vis maior keretből, de természetesen a megítélt tízmillió forintnak is örülünk - mondta el a Dunaújvárosi Hírlap kérdésére Kulcs polgármestere.

- Az életveszélyessé vált ingatlanok elbontása négy és félmillió forintot vett igénybe. A teljes területről elkészült szakvélemény pedig nyolcmillió forint plusz Áfa-ba került. Ehhez jön még hozzá a védekezési munkálatokban résztvevő tűzoltók, rendőrök, karasztrófavédelmi szakemberek helyszíni ellátásának költsége.  Mindez összesen mintegy tizennyolc millió forintot tesz ki, amelyre hitelt kellett felvennie a településnek - tette hozzá Kiss Csaba, aki elmondta még: 
- A most elnyert vis maior támogatás révén  a tizennyolc milliós hitelből tízmillió forintot vissza tudunk fizetni.
Megemlítette, hogy a Deák Ferenc és a Hullám utcában élők ingatlanjainak megmentésére egyelőre nincsen forrásuk, és a legutóbbi fórumon az is kiderült: a lakók csak minimális önrésszel  tudnának  hozzájárulni egy esetleges beruházás költségeihez.

A nagy esőzések után a földek felől  zúduló víz veszélyeztette Daruszentmiklóst tavaly nyár elején. Az ingatlanokat csak árokrendezéssel tudta megmenteni az önkormányzat: először a Fehérvári út mellett, majd a település központjában volt szükség 5-600 méter új árokra, valamint a több kilométernyi  vízelvezetőt kellett kitisztítani, újra mélyíteni, de  sajnos  egy ház így is életveszélyessé vált, három károsodott. A mentesítési munkák költségeire pályázott a képviselőtestület. Rauf Norbert polgármester a DH-tól tudta meg a jó hírt pénteken: nyertek 1 millió 53 ezer forintot. A kistelepülés költségvetéséhez mérten ez igen jelentős összeg.
A vis maior támogatások mostani, kilencedik ütemében negyvennyolc település összesen 335 millió forintos támogatásban részesült, amelyet védekezési, helyreállítási feladatokra költhetnek.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!