Mi lesz a Bregyóval? Az utánpótlás-nevelés központja lehet

Székesfehérvár - Oktatási, nevelési intézmények vezetőinek kinevezéséről is döntött csütörtök délelőtt a fehérvári közgyűlés. Péntektől lép életbe az önkormányzat új bérlakásrendelete, amelyet még ma is finomított a közgyűlés. Elfogadták a sportlétesítmények fejlesztését célzó tervet is.

Házi Péter

 

A megyei kormányhivatal  több észrevételt tett a város bérlakásrendeletével kapcsolatban, ez alapján öltött végleges formát csütörtökön a bérlakásrendelet. Márton Roland (MSZP) kérdésére Bóka Viktor jegyző  elmondta, a lakásrendelet ügyében 230 bérlővel kell tárgyalni, ennek felénél tartanak, a szociális rendelet módosításának célja pedig éppen az, hogy a valóban rászorulóknak ne kelljen kiköltözniük a  belvároson kívülre. Gál Péter (Jobbik) vagyongazdálkodási tanácsnok kiemelte, az önkormányzat senkit nem akar eltávolítani a bérlakásból, aki  rendesen fizeti a lakbért, és valóban rászorul a lakásra. A határozott idejű szerződések esetében pedig csak a szerződés lejártát követően emelik meg a lakbéreket.

A tanulók létszámához igazodva döntöttek az iskolai álláshelyekről:  az Árpádban például  80-ról 75-re csökken az osztályok száma, ezért  hat állást szüntetnek meg. A Kossuth iskolában viszont az alsó tagozatban megnőtt a tanulók száma, így itt két új tanárt vesznek fel. Márton Roland ezzel kapcsolatban nehezményezte, miért most dönt a közgyűlés állások megszüntetéséről, miért nem várja meg az új közoktatási törvényt. Szigli István szerint  humánus döntésről van szó, Cser-Palkovics András polgármester  szerint pedig a jelenleg érvényes közoktatási törvény szerint kell működni, a döntés pusztán ennek betartásáról  szól.

 A közgyűlést követően Mészáros Attila a Fidesz nevében üdvözölte az elfogadott sportlétesítmény-fejlesztési tervet. Az elképzelések szerint a Bregyó közből utánpótlás-centrumot alakítanának ki. E kérdésben várhatóan szeptemberben születhet döntés.
Juhász László (Válasz) ugyancsak örömét fejezte ki e döntéssel kapcsolatban, fontosnak tartja, hogy megoldódjon a Maroshegyen felépített, használaton kívüli pálya ügye, valamint a kis és a nagy MÁV-pálya használatának kérdése. Márton Roland szerint jó lenne tisztán látni,  mennyit költ a város professzionális sportra. Erre a város polgármestere még a közgyűlésen választ adott: 723 millió forint az az összeg, amit sportlétesítmények fenntartására, valamint  működési és fejlesztési támogatásként adott az önkormányzat.
A testület döntése nyomán 13 intézmény kisebb és a 8. számú bölcsőde nagyobb felújítása is megkezdődhet.

Intézményvezetői kinevezések

A Gyöngyvirág Óvodát Halmai Tamásné, a Tolnai útit Oláhné Wágner Erika vezeti. Az Ezredéves Óvoda, Általános Iskola és Speciális Szakiskola igazgatói feladatait Kremnitzky Gáborné látja el. A Tóvárosi Általános Iskola új igazgatója Szűcsné Sajtos Ágnes Katalin lett. A Táncsics Mihály Általános Iskolát Csimáné Kiss Ilona vezeti. A Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola vezetőjének Fekete Ferencet választották. A Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnáziumot továbbra is Kneifel Imre vezetésére bízzák. A JAK Kollégiumot Nagy Kálmán irányítja. A Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola igazgatója Schmitt Flórián marad. A Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola esetében három pályázó közül a közgyűlés Vizi László Tamásnénak szavazott bizalmat. A Speciális Fejlesztő Bölcsődét továbbra is Berki Ernőné vezetheti.

Róth Péter javaslatára ötmillió forintot különít el a város a 2013-as emlékév programjainak megvalósítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!