Kulisszatitkok az Asterix és Obelix forgatásáról

Csákberény - Kalandot kerestek, és izgalmas élményeket raktározhatnak el magukban azok a Fejér megyei fiatalemberek, akik az Asterix és Obelix című sikerfilm csákberényi forgatásáról villantottak fel pillanatképeket nekünk.

Pál Szabina

A logisztikusként dolgozó és a fehérvári művészeti szakközépiskolát végzett fiatalember néhány napra római katona bőrébe (pontosabban jelmezeibe) bújt, s ha úgy adódott, gallokat rohamoztak öles léptekkel, ha kellett, Asterix elől iszkoltak pajzsot vesztve.

 

 


Csákberény mellett forgatják   az Asterix és Obelix negyedik részét, amelynek megyei fiatalok is részesei. Egyikük, egy civilben  logisztikus fiatalember barátaival vágott bele a kalandba,  együtt jelentkeztek a hirdetésre. A kiválasztásnál fontos szempont volt a magasság, az ideális római katona 160-170 centiméter magas ugyanis. Ő belepasszolt ebbe, akárcsak egy másik fehérvári fiú, aki szintén felfigyelt a nem mindennapi állásajánlatra. Egy adatlapot kellett kitölteniük, s egy  ruhátlan felsőtestet megmutató képet küldeni,  hogy eldönthessék, kit örökíthet meg a filmtörténetnek a  Csákberényben  forgó kamera. A  logisztikusként dolgozó fiú elmondta: egy volt katonai felderítő képezte ki a statisztákat a csapatmozgásokra. Ezután következett az éles forgatás.
A logisztikából filmezésre váltó fiatalembernek Asterix-szel voltak közös felvételei, azt mondja, közvetlen és szimpatikus volt a figurát alakító színész, de a forgatásról úgy általában pozitívak a  benyomásai. Elmondta, a nagy filmes gépezetben figyeltek a statiszták étkeztetésére, reggelire szendvicset, kávét, üdítőt kaptak, ebédkor főtt étellel készülhettek a fárasztó csatajelenetekre, vacsorával fejezték be a napot. Amikor magas UV-B sugárzásban kellett a tűző napon állni, mesterségesen árnyékolták őket, vizet kaptak. Hozzátette: fizikailag nehéz megpróbáltatás volt a jeleneteket újra és újra felvenni, szerencsére neki műanyag pajzs és páncél jutott. A fehérvári statisztatárs is eredetivé maszkírozott műanyag eszközöket kapott, ő azt mondja, bár fárasztó volt a forgatás, ugyanakkor szórakoztató is egyben.  A sminksnél nem kellett sok időt tölteniük, de mindig frissen kellett borotválkozniuk,  akin félnaposnál nagyobb volt a szőr, azt a sminkes megszabadította tőle. A fehérvári fiatalember elmondta, neki a tetoválását is eltüntették a forgatásra.
S hogy milyen jelenetben lesznek láthatók? A logisztikusként dolgozó statiszta nagy vonalakban vázolta a sztorit:  a rómaiakkal vívandó harchoz a britek a galloktól kérnek segítséget, a híres, erőssé varázsló ital azonban nem jut el hozzájuk, ekkor kel útra Asterix és Obelix, hogy egy újabb kaland során utánanézzenek, mi történt   mesél a Kopasz-hegyen zajló jelenet hátteréről az egyik szereplő.  A rohamkor a rendező utasításait követve Asterixék láttán futásnak kellett eredniük, majd újra támadni. A komolyabb, például eleséssel járó jelenetekhez már kaszkadőröket alkalmaztak  meséli élményeit a sárszentágotai  harcos.
A római sereg névtelen katonái kérték, maradhassanak névtelenek, néhány filmkockán azonban láthatjuk majd őket a mozivásznon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!