Ilyet én is tudok festeni! Kortárs művészettel csalták elő a gyerekekből a kreativitást

Székesfehérvár - A kortárs művészet megismertetése, népszerűsítése érdekében indított programsorozatot a Fejér Megyei Múzeumok Igazgatósága. Az eredményről csütörtökön sajtótájékoztatón számoltak be, és kiállítás is nyílt a programokon készült gyerekművekből.

Gábor Gina

 

A tájékoztató a Megyeház utcai  Új Magyar Képtárban, a programok helyszínén  volt, elvégre az épületben látható a fehérvári múzeum - országos viszonylatban is jelentős - állandó kortárs művészeti kiállítása. Izinger Katalin művészettörténész, projektmenedzser elmondta: a múzeum uniós pályázatból valósította meg a négy pillérből álló programsorozatot, amely több korosztályt igyekezett megcélozni.
Egyfelől szabadegyetemi sorozatot indítottak, amelyen jobbára fiatal művészettörténészek  beszéltek a kortárs művészet jellemző folyamatairól, áramlatairól, kérdésköreiről. Nem az volt a cél, hogy  minden egyes előadás kapcsolódjon a képtárban kiállított  alkotókhoz, műveikhez: inkább egy-egy korszak tendenciáit, csomópontjait tekintették át. A szabadegyetemi sorozat  alapján  kiadvány is készül. A sorozatnak lelkes hívei akadtak: kialakult egy  30-40 tagú társaság, amely rendszeresen  látogatta az előadásokat. Örvendetes, hogy akadtak  köztük érdeklődő középiskolások is. Ez igazolja:  nem igaz, hogy a fiatalokat semmi sem érdekli, a kortárs művészettel szívesen barátkoznak. Igaz, a ráhangolást már gyerekkorban érdemes elkezdeni. Ezért jó hír, hogy nagyon sikeresnek bizonyultak a családi napok, amiket hét végéken rendeztek meg.
Mindig más-más témát választottak, apropóul a képtárban látható művek szolgáltak. Volt, amikor Erdély Miklós Időutazás című sorozata alapján készítettek montázsokat a gyerekek, de az is megesett, hogy Ujházi Péter Párbaj című festménye inspirálta a foglalkozást, amelyen  nagypapa párbajozott önfeledten az unokájával a kiállítótérben. A szülők e-mailben köszönték meg az élményt. Például így írtak: fogalmunk se volt, hogy a harmadik gyerekünk is  ennyire ügyes és kreatív... De az egyik nevelőintézet is rendszeresen elhozott egy csoportot: az intézetis gyerekeknek sikerült feloldódniuk a foglalkozásokon.

 

 


 A programsorozat további két pillére úgy valósult meg, hogy a múzeum iskolákkal szerződött. Az iskolai programoknak ezt a címet adták: "Ilyet én is tudok festeni!" A képtárban tartott múzeumi órákat  a Tóparti gimnázium művészetis  növendékeinek Büki Zsuzsanna képzőművész, valamint a ciszterci gimnázium ötödikeseinek  Szentes Ottokár képzőművész. A diákok az alkotások    között beszélgettek a művészetről, és jó minőségű rajzeszközökkel  dolgoztak.  A programok negyedik pillérét a tematikus foglalkozások alkották: ezekre a Kodolányi középiskola  egy csoportja és a Munkácsy általános iskola nyolcadikos csapata járt.   Eperjesi Ágnes fotóművész - aki színelmélettel is foglalkozik - izgalmas kísérleteket mutatott be, hogy a csoportok megismerjék  a komplementer színeket, a fény-árnyék játékait.  
Debreczeni Katalin vezetésével  a diákok  animációs filmet készítettek, Hegedűs Hanna képzőművészeti egyetemista irányításával linómetszeteket csináltak, Pintér Balázs szobrászművésztől pedig  szobrászati technikákat tanultak.  

A pályázati program keretében az Új Magyar Képtárban 4 múzeumióra-sorozatot (24 alkalom), 4 tematikus foglalkozás-sorozatot (40 alkalom), 1 szabadegyetemi előadás-sorozatot (10 alkalom) és 4 egész napos családi foglalkozást rendeztek. A programokon összesen ötszázan vettek részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!