Hajrá a földeken - finisben a borsó betakarítása

Székesfehérvár - Az időjárás miatt idén rekordgyorsasággal, az évenkénti átlagos 6 hét helyett mindössze 4 hét (!) alatt kell az egész éves zöldborsómennyiséget feldolgozni a fehérvári Fevitánál, ahol éjjel-nappal gőzerővel zajlik a munka.

Bognár Máté

 

 A termeltetési terület felé haladva Kúthy László, a Székesfehérvári Hűtőipari Nyrt. (Fevita) vezérigazgató-helyettese elmondta: az idei zöldborsó-feldolgozási szezon június utolsó hetére befejeződik. Baracska és Kajászó között előbb beton-, majd földúton közelítettük meg a határt, ahol a Fevita 3 hektáron termeltet egy mezőgazdasági vállalattal zöldborsót.
 A zöldborsóföld közepén egy Scania állt, amelyet Szabó Dénes magánvállalkozó vezetett. Húsz teherautó kezdte idén Solton, Szabadegyházán, Baracskán a fehérvári üzembe való borsószállítást, s ez 20-25 sofőrnek teremt biztos munkát. Erre a szakmára megbízható emberek kellenek, hiszen naponta 250-280 tonnányi borsót kell beszállítanunk. Aki nem bírta a terhelést, az lemorzsolódott; de én már 6 éve szállítok a hűtőháznak, és örülök, hogy van munkám - magyarázta Szabó Dénes.
Bárkai Krisztián, a Fevita termeltetési előadója közben elmondta, hogy idén május 31-én kezdték a borsó betakarítását, és a 2011-es szezon nagyon koncentrált: évente átlagosan 40-45 nap jut a feladatok elvégzésére, ám idén az időjárás miatt a munkát bele kell sűríteni 30 napba. A zöldborsó a magyar klímán érzékeny: napsütés és eső is kell a jó terméshez, de  harminc fok felett gyorsan öregszik. S ha túl sok az eső, a betakarítógép nem tud elmenni a táblában; így a leöregedés miatt a hűtőipar számára feldolgozhatatlanná válik a borsó. A vetés időpontját, a különböző fajtákat és a területeket úgy kell összehangolni, hogy naponta 250-280  tonna zöldborsó-nyersanyag érkezzen be a gyárba, szombaton és vasárnap is. Az eddigi adatok alapján az idei szezont legfeljebb közepesnek lehet minősíteni - tette hozzá Kúthy László.

 


A borsótáblában ekkor már javában zajlott a munka: a PMC 979 AT típusú kombájn Nikovics Rudolf irányítása mellett járta a területet. S hogy milyen ez a betakarító gép? A kombájn vezetőfülkéjéből teljesen fentről lehet látni a határt, a rádióban jó zene szól, a légkondi működik.
Ez volt az a gép, amelyről magyarországi bemutatásakor azt mondták a szakemberek, hogy öltönyben is lehet vezetni - mosolygott a vezérigazgató-helyettes, amihez a kombájn vezetője annyit tett hozzá, hogy természetesen ez csupán elmélet, mert olajos lenne az öltöny, ha abban kellene a kisebb javításokat elvégezni. Az úgynevezett ürítési folyamatot a kombájn oldalán lévő folyosóról követtük végig: ekkor kerültek a kicsépelt borsószemek a gép belsejéből a teherautóra.
- A nagyon feszített tempójú feldolgozás alapja az egyenletes tömegű  és  folyamatos nyersanyag-beérkeztetés, és a hét minden napján három műszakban, folyamatos üzemben dolgozunk -  mondta Kúthy László már a székesfehérvári üzem feldolgozósorán. A zöldborsó-nyersanyag területek a gyár 80 kilométeres körzetén belül találhatóak, mert a kicsépelt borsószemnek négy órán belül lefagyasztva kell a csomagolóanyagba kerülni. Körbejárva a feldolgozósort, kiderült, hogy a Fevita az idei esztendőben néhány technológiai módosítást is bevezetett, például a zöldborsót öt különböző méretben osztályozzák; s a szezon végén a méret, zsengeség, minőségi paraméterek és értékesítési irányok alapján 120-150-féle zöldborsótételt raktároznak.

A Székesfehérvári Hűtőipari Nyrt. jelenleg 20 ezer tonna feldolgozó-kapacitással, s 70 ezer köbméter nagyságú, mélyhőmérsékletű tárolótérrel rendelkezik. A magyar tulajdonban lévő társaság jelenleg mintegy 22-23 százalékos részesedéssel bír a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök előállításának magyarországi piacán, termékeit Fevita márkanéven forgalmazza, s több áruházláncnak gyárt sajátmárkás termékeket is. A Székesfehérvári Hűtőipari Nyrt. 244 munkavállalót foglalkoztat.
 A cég 2007-ben 4,24 milliárd forint bevételt és 11 millió forint eredményt; 2008-ban 4,5 milliárd forint bevételt és 160,8 millió forint eredményt; 2009-ben 4,75 milliárd forint árbevételt és 170 millió forint eredményt ért el. Elmúlt évi értékesítése meghaladta az 5 milliárd forintot. Idén az árbevétel növekedését prognosztizálják, ez azonban nagyban függ az idei termés eredményeitől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!