Gyermekbarát vakációt! Tábor, akár napi 500 forintért is

A nyári örömök mellett jó nagy adag gond is a szülők nyakába szakad az iskolaidő végeztével: hová tegyük egyszem vagy éppen már testvérrel is bíró szemünk fényét? Vidéken vagy közelben élő nagymama híján kénytelenek vagyunk saját kútfőből okoskodni, kalkulálni. Mi alapján döntsünk, melyik tábor felel majd meg gyermekünk érdeklődésének, ahol nem unatkozik?

Kővári Gabriella

 

Nem  mindenki olyan szerencsés, hogy közelben tudhatja a nagyszülőket - akik végre kiunokázhatják magukat -, és az sem járható út bárki számára - a megoldás anyagi és személyfüggő volta miatt -, hogy egy kedves bérmama felügyelje csöppségeiket és nagyobbacskáikat, amíg  szüleik kenyeret keresnek. Mit tegyünk tehát? A válasz kézenfekvő: jöjjön a tábor, azaz menjen a gyerek táborba. Igen ám, de melyikbe? Az előző évek egyik legnépszerűbb táborának megnyitóját tegnap tartották a Vörösmarty Általános Iskolában. Az önkormányzat, a  szervezők célja, hogy ne csak gyerekmegőrzőként funkcionáljanak, de élményekben gazdag, kreatív kikapcsolódást, valódi pihenést is nyújtsanak a tanulásban megfáradtaknak.

A Bregyó-közben  a fehérvári általános iskolák négyszáz alsó és felső tagozatosa sportol, játszik, kézműveskedik, népdalokat, néptáncokat tanul Majoros Andorral, Varró János népzenésszel pedig népi játékokban, hangszerkészítésben mélyed el nap mint nap. Kipróbálhatják az íjászatot, a rögbit, a botos sétát, a nordic walkingot, focizhatnak és bringázhatnak.
 Báles István, aki  már tizenharmadik esztendeje vezeti a tábort, úgy tájékoztatott, hogy  az önkormányzat finanszírozza a gyerekek nyaralását, ezért a szülők által fizetendő összeg alacsony, ugyanis a mindenkori napközisdíjért (488 forint naponta, illetve több gyermek esetén az összeg fele) vehetnek részt a gyerekek. A bejáró jellegű tábor hat héten át, egészen augusztus ötödikéig tart.  Hogy hat hétre vagy pár napra íratják be a vakációzókat, az már a családok döntésén múlik.
Velencén rendezik meg a gyermek- és ifjúsági tábort, amelyet szintén a székesfehérvári önkormányzat támogat. A Kincskereső táborban Robinson élményeit játsszák el, de az indián és a középkori lovagtábor is szórakoztatónak ígérkezik. Pótjelentkezéseket  már csak a Bregyó-közi  táborba fogadnak el!


A fantáziájukat alaposan megtornáztatni kívánók számára felejthetetlen élményeket vetítenek előre az Öreghegyi Közösségi Ház és a Terembura Kulturális Egyesület közös táborai. Rosta Helga szervező  a részletekről mesélt.
-  A  Hasznos Tábor a múlt héten fejeződött be. Alaposan körbejártuk,  hogy mit jelent környezettudatosnak lenni,  mi a környezetszennyezés, és mi  mit tehetünk ellene. Felkerestük az aszalvölgyi Két kuvik biogazdaságot, pólót szitáztunk, újrahasznosított tárgyakat készítettünk.
 Tegnap nyitott az Öt földrész népei tábor. Minden nap más földrészre tesznek képzeletbeli utazást, megismerkednek egy választott népcsoport  meséivel, hagyományaival, ételeivel, művészetével, és képzeletben ők is a nép tagjaivá válnak, megtanulnak egy-két szót, mondatot.
 Az Animono animációs filmkészítő tábor Debreczeni Katalin vezetésével július 4-én kezdődik. A gyerekek közösen találnak ki történeteket, maguk készítik és mozgatják a figurákat, és még a kamerát is ők kezelik.
 A Teleszterion színjátszó tábor Komáromi Sándor színész, drámapedagógus irányításával  stílus- és helyzetgyakorlatokkal,  sok mozgással  július 11-én indul.
- Sosem volt mesék címmel a Végtelen történetet továbbgondoló foglalkozások augusztus 1-jén kezdődnek. A Semmi mindent felfal, mert a gyerekek már nem olvasnak mesét, nem olvasnak történeteket - ez a Végtelen történet alapgondolata. A könyvet olvasva számtalan olyan mesére bukkantunk, amelynek nincs vége, egyszer csak hirtelen abbamarad, és az író, Michael Ende ránk bízza, hogy végiggondoljuk-e vagy sem a folytatást. Nyelveket, legendákat ötlünk ki. A Kagylók népe tavaly például kitalálta a visszhangzó népet, és visszhangozva beszéltek a tábor ideje alatt. Elkészítjük a nép jelmezeit, ékszereit, szimbólumait, és beöltözve járunk át még ebédelni is a közeli étterembe. A tábor 12 000 forint, a testvérkedvezmény ezer forint, napi háromszori étkezéssel.  Ha ragyog a nap, a szabadban alkotunk - mondta Rosta Helga.

 



A  sérült gyermekek sem maradnak  tábor nélkül. Söréden július 9. és augusztus 20. között egyhetes turnusokban 112 sérült fiatal nyaral 150 önkéntes segítő közreműködésével a Teljes Élet táborban. Braila Mária elmondta, hogy vannak olyan gyerekek, akiknek csak itt van lehetőségük klasszikus autóbuszos kirándulásra. A tábor ingyenes, családi és szociális rászorultság alapján veszik fel a szellemileg ép vagy enyhén sérült mozgássérülteket a halmozottan sérültekkel együtt.
 A Szeta, a Szegényeket Támogató Alapítvány augusztus 8-án indítja hagyományos táborát. Hatvan gyermek  állatkertet, csillagvizsgálót, mozit látogat, és falat mászik. Az iskolák előzetes megkeresése alapján fogadják a nyaralni vágyó gyerkőcöket.
A még kisebbek figyelmét ezen a nyáron a Ligetsori óvoda pedagógusai kötik  le. Az intézmény a jövő héten még nyitva van, majd egyhetes szünet után  július 18-ától augusztus 19-éig látja el a városi ügyeletet: - Külön programokkal nem szolgálunk, csak az alapellátást kapják a kicsik. Van, aki csak pár napra, vagy egy hétre vesz bennünket igénybe, vagy ebéd után hazaviszi a gyereket. Négyszázan lesznek  a legtöbben, majd egyre kevesebben, hiszen a szülők  próbálják máshol elhelyezni az ovisokat, mert terhelő a kicsiknek az idegen környezet, az ismeretlen óvónénik és gyerekek. Amelyik óvodából több gyerek jön, a már ismert óvónő is velük lesz - mondta Lázár Gizella, az  óvoda vezetőhelyettese.

 Aki szeretné, hogy gyermeke felügyelet mellett sportoljon, az választhatja az úszótábort is. Heti turnusban 15-25, többségében alsós diák vesz részt foglalkozásokon a Csitáry G. Emil Uszoda és Strand területén. A strandolás, futó- és úszóedzések mellett lövészet, kirándulás és játszóterezés szokott lenni a program, mesélték a táborozó gyerekek tegnap.
- Két-három pedagógus vigyáz a gyerekekre, hiszen a biztonság fontos a strandon is. A tábor már hagyomány, több sportklub is képviselteti magát itt. A táborozó gyermekek számunkra nem ismeretlenek, hiszen év közben többször megfordulnak nálunk. A legtöbben 2-3 hétig jönnek, hiszen amellett, hogy hasznos, a tábor ára is elfogadható - mondta Nagy Csabáné úszóedző.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!