Derült égből villámcsapás: előbb olvasta le az E.on a gázórát, előbb kell fizetni

Vértesacsa - Egy időpontra teszi az E.on a villany- és a gázóra leolvasást, amely sokak számára okoz nehézséget a nyár elején. A túlfogyasztók kamatmentes részletfizetési lehetőséget kérhetnek.

S. Töttő Rita

Derült égből villámcsapásként érte Enginé Róth Ritát az az áprilisi levél, amelyben az E.on tájékoztatta őt arról, hogy gázmérője leolvasásának időpontja megváltozott: őszről áttették májusra. Egy hónapja sem volt arra, hogy feldolgozza magában a következőket: eddig ősszel olvasták le a gázóráját, amikor a téli nagyobb fogyasztást a nyári kisebb fogyasztással kompenzálni tudta, így az azután kiküldött különbözet lényegesen elviselhetőbb volt. Most azonban egyből a nagy téli gázfogyasztási időszak után kapta kézhez a több mint 100 ezer forintra rúgó különbözetet, amelyet egyébként a nyári spórolással jelentősen csökkenteni tudott volna.


- Megértem, hogy a szolgáltató spórolni akart, ezért egy időpontra tette a villany- és a gázóra leolvasását, de egyrészt miért nem tették mindkettőt őszre? Másrészt, ha nem lehet   - ugyanis az ügyfélszolgálaton nekem azt mondták, nem lehet -, akkor miért nem tájékoztattak engem akkor, amikor a tavalyi évben utoljára leolvasták az órámat? Akkor legalább lett volna nyolc hónapom arra, hogy felkészüljek, spóroljak a különbözetre - panaszolja a vértesacsai fogyasztó, aki nincs egyedül problémájával.
Kovács Zoltán polgármester elmondta: a fél faluval megtörtént ez már tavaly, és idén a másik felét is meglepték a változtatással.
 - Az önkormányzatot ugyanúgy érintette a módosítás, ami a településért felelől vezetőknek  is fejtörést okoz, nekünk is meglehetősen fájó kiadásokkal jár most -  mesélte. A polgármester ezért először az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosához fordult, Szabó Máté azonban azt javasolta, hogy elsősorban a fogyasztóvédőket keresse. Meg is tette: a Fejér Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének is levelet írt. Schneider Istvánné, a felügyelőség megbízott vezetője ismeri a panaszt, sokan fordultak hozzájuk az ügyben. Az E.On kommunikációs megbízottjával, Varga Ivettel pénteken tárgyalt a kérdésben, aki lapunknak elmondta: 
 - A fogyasztók kamatmentes részletfizetési lehetőséget kérhetnek, akár telefonon is ebben az esetben. Mivel számos más települést érint még a közeljövőben ez a probléma, ezért szeretnénk, ha mindenki tudná, hogy van megoldás.
 Kérdésünkre pedig, hogy miért a villanyóra leolvasás idejére tették mind a két leolvasást, és nem fordítva, azt mondta: azért, mert sok helyen nincs gázóra, csak villany, ezért így volt kézenfekvő. Túl korán pedig azért nem jelezték a fogyasztóknak, mert akkor elfelejtődik az időpont. De, tette hozzá Varga Ivett, a túlfizetők is korábban juthatnak így a pénzükhöz. 
 A fogyasztók körülbelül fele most örül, másik fele viszont nehéz hónapok elé néz: Enginé is, aki fizeti a havi részleteket és a havi átalányt is. A családi kasszából ez majd 50 ezer forintot visz el hónapokig, jelentős kiadás!  Nem is beszélve az önkormányzatról, ahol majd milliós kiadásról beszélt a polgármester -  csak az általános iskola esetében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!