Barangolás az álmok útján

Megyei körkép - A múzeumok, kiállítóhelyek mindent megtesznek azért, hogy szombaton ne sokat aludjunk. Megyeszerte rengeteg programmal várják a látogatókat a múzeumok éjszakáján.

Gábor Gina

Lovasberényben,  a Ciráky-kastélyban 80 éves a magyar hangosfilm címmel rendeznek megemlékezést. Felidézik a két világháború közötti korszak nagy színészeinek emlékét. A látogatók bepillantást nyerhetnek a magyar hangosfilm kezdeti időszakának kulisszatitkaiba. A vetítőteremben 15.30-től a Meseautó, 17.30-tól a Kölcsönkért kastély,  19.30-tól a Hyppolit, a lakáj  című filmeket mutatják be.  21 órakor gyertyafényes tárlatvezetést tartanak.
Móron  a Lamberg-kastély parkjában Medve András szobrászművész alkotásaiból 18 órakor nyílik tárlat, 19 órától tekinthető meg  a Vasarely-szoba a kastélyban. Misztikum és játék címmel 19.30-kor grófok léptei nyomán barangolhat a publikum. Az Ezerjó Pincegalériában  fehérboros pinceszellemekkel találkozhat a közönség.  A Group Swing Zenekar 20 órakor ad koncertet, éjfélkor   tűzgyújtás zárja az estet.


Székesfehérváron nehéz lesz választani: az idei  Álmok útján című programhoz  20 helyszín csatlakozott.

A Szent István Király Múzeum Fő utcai épületében 17.30-tól interaktív foglalkozást tartanak gyerekeknek. 18 órakor Nádorfi Gabriella  régész tart tárlatvezetést a régészeti kiállításon. Hüpnosz és Tanatasz - Álom és a halál a görög mitológiában: erről tart előadást Németh György  egyetemi tanár 19 órától. A múzeum Országzászló téri épületében 17 órakor a Mákvirágok csoport tart előadást az udvaron, 17.30-tól félóránként gyerekfoglalkozást tartanak, 18 órakor Varró Ágnes néprajzkutató kalauzolja a látogatókat a néprajzi tárlaton, 19 órakor Zentai Tünde néprajzkutató tart előadást a népi alváskultúráról, ezt 20 órakor Lendvai Judit és Lendvai Tibor estvéli nótázása követi. A Fekete Sas Patikamúzeumban 21 órakor bájitalokról, álomhozó gyógyfüvekről esik szó. A Csók képtárban családi délutánt rendeznek 15 óra és 18 óra között. Ezt követi Demeter Zsófia történész előadása Báthory Erzsébetről 18 órakor.  Révész Emese művészettörténész 19 órakor tárlatvezetést tart a Csók-kiállításon, sötétedés után pedig a MéhKasAula bevilágítja a képtár épületét. Az  Új Magyar Képtárban 17 órától lampionra festhetik álmaikat a gyerekek, 19.30-től 21 óráig  zenei egyveleg szól, 21.30-tól koncertet ad Rhytm Sophie and the Hibility Cats.  23.30-tól tűzzsonglőrök zárják az estet.
A Városi Képtárban 19 órától gyermekfoglalkozást tartanak, 19 órától az emeleti galérián a bagolygyűjtők találkoznak, és  kiállítás nyílik a baglyos alkotásokból. Borkóstolásra invitálnak 20 órakor, és tárlatvezetés is lesz. Váradi Eszter Sára  és Balogh József sanzonestje pedig 21 órakor kezdődik.
Vezetéssel félóránként látogatható lesz a városháza. A rác templom18-tól 20 óráig,  a Tűzoltó Múzeum 16-tól 24-ig tart nyitva.  A Bory-várban 18-tól 23 óráig óránként lesz tárlatvezetés, az Óramúzeumban 18-tól 22 óráig látható a több száz régi   szerkezet. Az Egyházmegyei Múzeumban 16 órakor kezdődik a gyerekprogram, 18 órától borkóstoló lesz, 22 óráig folyamatosan tartanak  a tárlatvezetést, majd a Fehérvár Big Band lép fel.
A Szabadművelődés Házában Álmok égen és földön  címmel  18 órától sorban követi egymást a tárgyjáték, a csillagászati előadás, bűnfilmeket láthatnak a nézők, 20.30-tól  bemutató a csillagvizsgálóban, 21 órakor kezdődik a  tűzugrás, 22 órától  a Vörös Janka Group koncertezik. A  Helyőrségtörténeti gyűjteményben   haditechnikai bemutatókra, a    Vasvári általános iskolában középkori időutazásra invitálnak 18 órától.
Az Alumíniumipari múzeumban 16 órakor kezdődik A mérnökök álma:  játszóházzal, fémöntészeti bemutatóval,  dalesttel.
Fehérvárcsurgón, a kastélyban 18 órakor gyertafényes hangverseny lesz, majd 23 óráig kastélybejárás. A könyvtárban kvízjátékra invitálnak.
Pákozdon, a Katonai Emlékparkban 16 órától szimulátorral repülhetünk, ezt 18 órakor előadás követi a békefenntartásról, lesz vetélkedő és bátorságpróba is.

Részletes programok ITT!

A fehérvári  rendezvényeket karszalaggal lehet látogatni. A karszalagok 200 forintért szerezhetők be a Tourinform-irodában, de a helyszíneken is kaphatók.  Az összeg  adomány, hiszen a  hátrányos helyzetű gyerekek múzeumlátogatására fordítják. A karszalag belépőként szolgál mind a 20 helyszínen, s az Alba Volán helyi járatain menetjegyként használható. Ingyenes buszok indulnak a helyőrségi klub elől Fehérvárcsurgóra, a kastélyhoz, és Pákozdra,  a Katonai Emlékparkhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!