Veszélyesek a haszontalan elektromos lomok

Székesfehérvár - Gyakran eszünkbe sem jut, milyen sok veszélyes hulladék keletkezik otthonainkban. Annak ellenére, hogy szinte mindenütt a környezettudatos életre, a szelektív hulladékgyűjtésre buzdítanak bennünket. Nagyanyáink kérés nélkül is rendszeresen újrahasznosították az olajat, a mosószappant pedig az egyik legjobb tisztítószerként ismerték. Ma már keveseknek van idejük, lehetőségük ezzel foglalkozni, így gyakran a lefolyókba kerül a további sütésre-főzésre alkalmatlan étolaj. Pedig a használt olaj nemcsak a csatornát, hanem a környezetet is károsítja.

Miskei Anita

Étolaj, gyógyszerek, elemek, vasaló, mobiltelefon, gumiabrocs... - sorolhatnánk a veszélyes hulladékok hosszú sorát. Csupán azokat, melyek minden háztartásban megtalálhatók. Hazánkban évente közel 130 ezer tonna elektronikai hulladék keletkezik, s az egyéb háztartási hulladék is tonnányi méreteket ölt, ennek egy jelentős része illegális hulladéklerakóba kerül, s a kiserdőket, városhatárokon túl az országutak  menti árkokat csúfítja el. Mindezek felszámolására hirdették meg hazánk talán legnagyobb önkéntes akcióját, melyet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Vidékfejlesztési Minisztérium és az Önkéntes Központ Alapítvány szervezett. Szombaton önkéntesek tízezrei tisztították meg az országot a TeSzedd! akció keretében. A programhoz csatlakozott Fejér megye is. A szervezés koordinálására a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságot, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséget és a Civil Szervezetek Regionális Szövetsége által működtetett Önkéntes Centrumot kérték fel. Székesfehérváron a városi önkormányzat, a Gaja Környezetvédő Egyesület, a Természetjáró Egyesületek Szövetsége, és a Fejér Megyei Önkormányzat is csatlakozott a szervezéshez - tudtuk meg Gábor Imrétől, a Fejér megyei kapcsolattartótól.

- Rendkívüli támogatást kapunk a megyében működő regionális hulladékkezelőktől, akik az összegyűjtött a kommunális hulladékot ingyen szállították el még aznap a területekről - mondta a kapcsolattartó. Megtudtuk, hogy az akcióhoz nem csupán Székesfehérvár csatlakozott, az ügy fontosságára elsők között Szabadhídvég polgármestere, Pap László hívta fel a figyelmet. Aki azt is elmondta, a polgárőrséggel közösen a településen minden évben meghirdetik a szemétszedési akciót. Sőt, Sárkeresztes is csatlakozott az Önkéntesen a tiszta Magyarországért mozgalomhoz. Az önkormányzat, a Bársony István Tagiskola, és a Sárkeresztesért Egyesület szervezőként  és tevőlegesen is részt vett a szemétgyűjtésben - mondta a sárkeresztesi Savanyó Lászlóné. A falu szépítése már pénteken  megkezdődött, a helyiek is segédkeztek a virágok ültetésében. Szombaton pedig a hulladékgyűjtéssel folytatták a munkát.

  Székesfehérváron nem csak a TeSzedd! akció zajlott szombaton. Ezzel egyidőben e-hulladék gyűjtését is megrendezték. Jó alkalom nyílott arra, hogy a háztartásokban felgyülemlett megfáradt elektronikai készülékeket leadják a székesfehérváriak. Szombaton délelőtt 9 órától várták a Skála mögötti parkolóban a megunt, rossz  elektronikai berendezéseket, amelyekből évről évre hatvan köbméternyit gyűjtenek össze. Róka Gyula, az Alba Regia Ifjúsági és Szabadidős Egyesület képviselője megfogalmazta, TV-készülékeket, mikrohullámú sütőket, mobiltelefonokat, hajszárítókat is le lehetett adni az akció során. Gyűlt is az e-hulladék, monitorok, régi számítógépek, hagyományos televíziók kerültek elő padlásról, garázsból. A felmérések szerint az e-hulladékok egyharmada információs technológiai eszköz, illetve szórakoztató elektronikai termék.

   A szervezők egyetértettek abban, hogy az újrahasznosítással jelentősen kímélni lehet a környezetet. Hangsúlyozták azt is, hogy az elektronikai berendezések rendeltetésszerű használat mellett nem jelentenek veszélyt a környezetre, de haszontalan hulladékként, a kommunális szemét közé keveredve, égetés vagy csapvíz hatására a bennük található anyagok veszélyessé válnak.

Hova tehetjük a használt olajat?

Az elhasznált étolajat a lefolyóba önteni nem jó, hiszen az rákkeltő anyagokat tartalmazhat, ráadásul a zsiradék lerakódhat a lefolyókban, ahol csótányoknak, bogaraknak kedvezhet. A hazai olajtársaság most megoldást kínál, ugyanis országszerte 100 benzinkútján helyezett el tárolótartályokat, lehetővé téve a lakossság számára a használt sütőolaj környezetbarát elhelyezését. A begyűjtött használt olajból bioüzemanyagot állítanak elő. Székesfehérváron a Balatoni, a Sárkeresztúri és a Seregélyesi úti kutakon adható le az elhasznált olaj.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!