Vége a tolongásnak, a móri szakrendeléseken bevált a beteghívó

Mór - A szakorvosi rendeléseken megszűnt a tolongás, a dolog kulcsa a háziorvosok esetében is az új betegbehívó rendszer - hangzott el a lapunk városban tartott lakossági fórumán.

B. Kiss László

 

A lapunk által szervezett móri lakossági fórumon a  városi kórházzal, illetve rendelőintézettel  kapcsolatos kérdések kerültek a  legtöbbször  terítékre. Az első hozzászóló  szerint ugyan nagyon szép lett a  megújult kórház - a beruházáshoz más is gratulált -,  ám a  körzeti rendelőket bezsúfolták, mint mondta,  egy sarokba.  A kórházban lezajlott, összesen mintegy egymilliárd forintos fejlesztés részeként új, elektronikus betegbehívó rendszert szereltek fel, aminek eredményeként a szakrendeléseken már megszűnt a tolongás - reflektált a felvetésre Fenyves Péter polgármester. Az elöljáró elmondta: a móri egészségügyi komplexumot  az ország 184 kórháza közül a 24. helyre sorolták a betegek. A kórház  - struktúraváltással együttjáró - felújítását csak részben finanszírozta az uniós pályázaton nyert pénz, ezt az összeget mintegy 300 millió forinttal kellett kiegészítenie az önkormányzatnak. A kórházban újonnan kialakított, évi 3000 műtét elvégzésére alkalmas egynapos sebészet kapacitása a központi finanszírozás elégtelensége okán  még nincs teljes egészében kihasználva. Pedig a kórháznak  a pályázati vállalás értelmében legalább öt évig meg kell őriznie ezt a kapacitást. Így aztán büdzséjét jelentős összeggel, csaknem 200 millióval kell kiegészítenie az önkormányzatnak - tűnt ki a polgármester  által elmondottakból.
A móri kórház országos viszonylatban is mintának számít több tucat, régi épületben, elavult műszerekkel dolgozó intézmény számára. Velük szemben  hétszázmillió forint és két év az előnyük - fogalmazott Balika Zoltán főigazgató, aki szerint tény: nehezen költöztek be régi helyükről a háziorvosok a kórházi rendelőintézetbe. Megismételte: a beteghívó rendszer a szakrendeléseknél már olajozottan működik. Egy szürkehályog- vagy egy sérvműtétre van, ahol akár egy évet is várni kell, Móron ezzel szemben néhány hónapot. Ugyanakkor azonban például a vastagbéllel  vagy a gyomorral kapcsolatos sebészi beavatkozásokhoz a városban nem áll rendelkezésre megfelelő diagnosztikai háttér - mondta el Balika Zoltán. Egy másik olvasónk azt kérte:  helyezzenek el a kórház WC-iben ruhafogasokat! Ez  sokszor jól jönne a pácienseknek. Egy, Cserhát utcai lakos  szerint többet rendelhetne az urológus, és ő tette szóvá  azt is, hogy  a célnak nem a legmegfelelőbb az intézmény internetes honlapja.
A móri városi kórház- és szakrendelőbe számos orvos máshonnan jár gyógyítani. Az urológia pedig - úgymond - kis szakma - fogalmazott válaszában Balika Zoltán, aki  tekintettel arra,  hogy az intézményben százmillió forintra  rúgott az informatikai fejlesztés, a honlapot illetően kis türelmet kért. Nincs informatikai kapcsolat a szak- és a háziorvos között - hangzott az újabb fölvetés. Feltett szándékuk, hogy nem csupán a város, de a móri kistérség háziorvosait is bevonják a rendszerbe - imigyen szólt a főigazgató felelete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!