Új viszályforrás lehet a lakók között az energetikai tanúsítvány

FMH - Tíz emberből nyolcnak fogalma sincs arról, mi fán terem az energetikai tanúsítvány, holott fél éven belül ennek elkészítése nélkül el sem adhatjuk lakásunkat.

Házi Péter

Első pillantásra úgy néz majd ki az energetikai tanúsítvány, mint a hipermarketekben  sorakozó  hűtő- és mosógépekre ragasztott színes címke, amelyen az ábécé betűivel jelölik, mennyire takarékos a szóban forgó "jószág". A használt épületekre jövő január 1-jétől kötelező energetikai tanúsítvány célja is hasonló: rápillantva a leendő vevő azonnal felmérheti, mennyire pazarló vagy éppen takarékos az a lakás, amit megvásárolni készül. A cél az lenne, hogy a magyar lakások érjék el a C kategóriát, ami éves szinten négyzetméterenként 100 kilowatt körüli energia elfogyasztását jelenti. Ehhez képest jelenleg a magyar átlaglakás a G kategóriába sorolható, azaz két és félszer többet fogyaszt a követelménynek megfelelőnél.

 

 

Be kell-e jegyezni a tulajdoni lapra a jövőre kötelező energetikai tanúsítvány eredményét? Társasházaknál lakásonként vagy az egész házra kell kimutatni az energiafogyasztást? Ez csak néhány problémás kérdés azok közül, amelyek az építész-, a mérnök- és az iparkamara előadásán felmerültek. 2012. januártól a lakosság a saját bőrén tapasztalhatja meg a változásokat.

Ha tíz embert megkérdezünk, hallott-e már az energetikai tanúsítványról, közülük nyolcan biztosan értetlenkedve néznek vissza ránk. Pedig ez a kis papír fél év múlva  mindennapjaink része lesz, e nélkül ugyanis szinte egyetlen ház vagy lakás sem cserélhet majd gazdát. Egy  2008-as kormányrendelet alapján 2012.  januártól elvileg minden épületnek el kell készítenie az energetikai felmérését, s erről tanúsítványt kell kiállíttatni. A rendelet ugyanakkor több könnyítést is adott: használt lakásoknál jövőre még csak tulajdonosváltás esetében kell ezt a felmérést elvégeztetni, ráadásul az ötven négyzetméter alatti (például egyszobás) garzonlakásokra, egyházi, valamint műemléki védelem alatt álló épületekre ugyancsak nem vonatkozik a kötelezettség, sőt  a nyaralóépületek is mentességet kaphatnak. Az ezer négyzetméternél nagyobb ipari csarnokok, közintézmények esetében azonban nincs haladék, januártól kötelező a papír  kiállítása.
Az energetikai tanúsítvánnyal kapcsolatban  azonban számos gyakorlati  és eddig még nem egyértelműen megválaszolt  kérdés merült fel, a megyei kereskedelmi és iparkamara, az építészek és a mérnökök kamarája ezért szervezett előadást az ügyben.

 

 


- Egy-egy ingatlan eladási értékét jelentősen befolyásolja majd annak minősítése, hiszen senki nem akar majd egy H vagy I (azaz a leginkább energiazabáló) kategóriába tartozó házat megvásárolni - mondta Karé Krisztián épületenergetikus, aki a jelenlévők figyelmét arra is felhívta, egy korszerű, alacsony hőmérsékletű kazán beszerelésével akár fél-egy kategóriát is javulhat a ház besorolása, s az éjszakai szellőztetéssel ugyancsak javítható  az érték. A szakember ugyanakkor arról is beszélt, miszerint egy, használatban lévő ház esetében az elmúlt egy év gáz-, villany- és egyéb számlái alapján kalkulálható ki a ház fogyasztása. Ez alapján viszont megtévesztő besorolás is kijöhet, hiszen ha az adott házban mondjuk egy idős néni lakik, aki 17 fokot tart télen, akkor a ház kedvezőbb kategóriába kerül, mintha egy háromgyermekes család lakna  24 fokon  ugyanabban az ingatlanban.
Új építésű házaknál már most is kötelező a tanúsítvány elkészítése, ám faramuci módon a jogszabályok szerint az építésügyi hatóság ezt nem kérheti, ugyanakkor az építtetőt tájékoztatnia kell ennek kötelező elkészítéséről. Ugyancsak problémaként vetődött fel, hogy társasházak vagy szövetkezeti házak esetében egy-egy lakásra, vagy a ház egészére kell elkészíttetni a tanúsítványt? Ebben a kérdésben megoszlottak a vélemények: van, aki szerint mind a teljes épületre, mind az egyes lakásokra el kell ezt készíttetni, más vélemény szerint külön-külön nem is lehetséges, hiszen közös fűtési rendszerük van a panelházaknak. A fórumon részt vevő közös képviselők szerint a tanúsítvány könnyen újabb viszálykodást szülhet a lakók között, hiszen egy földszinti lakásra mostantól a bélyeget is rásütik azzal, hogy az mondjuk a H kategóriába kerül, amíg egy harmadik emeleti, körbefűtött lakás az igen kedvező B-be.
Nagy István energetikus pedig azt a problémát vetette fel, hogy az elkészült tanúsítvány elvileg tíz éven át érvényes, de vajon ki ellenőrzi azt, hogy egy átépítést vagy átalakítást követően a tulajdonos újra elvégeztette-e a felmérést?

 

 


A szakemberek felvetése szerint a tanúsítványt szükséges lenne valamilyen módon a földhivatali tulajdoni lapon is feltüntetni. A találkozón részt vevő földhivatali szakember szerint ezt technikailag nehéz megoldani, szerinte az adásvételi szerződésbe kellene belefoglalni, elkészült-e a tanúsítvány, és az milyen kategóriába sorolja az ingatlant.
És hogy mindez mennyibe kerül nekünk? A törvény szerint óránként 5500 forintot lehet elkérni a tanúsításért, s amennyiben a ház tervrajzai és minden szükséges dokumentum megvan, akkor legfeljebb két órát lehet egy ilyen papír elkészítésére fordítani. (Alaprajzzal nem rendelkező épület esetén további,  nagyjából ugyanekkora összeggel  kell számolnunk  járulékos költségként.) A három kamara egyébként  a kóklerek, hozzá nem értők kiszűrése érdekében  összesített névjegyzéket kíván létrehozni  azokról, akik épületenergetikai műszaki szakértők, és ezáltal jogosultak a vizsgálatok elvégzésére.
Fél év múlva aztán kiderül, valóban akkora lesz-e a sorban állás a tanúsítványért, vagy a válság miatt mégsem kell tumultusra számítani.

Kinek nem kötelező?

- Az ötven négyzetméter alatti ingatlanra, valamint a négy hónapnál rövidebb ideig használt épületekre (például nyaralók) nem kell tanúsítvány.

- Az ezer négyzetméternél nagyobb alapterületű ipari csarnokok, közintézmények esetében nincs haladék januártól.

- A tanúsítvány kiállításáért munkaóránként 5500 forint kérhető.

- A cél az, hogy az átlagos magyar ház elérje a C kategóriát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!