Történelmi hagyományok Fehérváron - virágnyelven

Székesfehérvár - Magyar nemesítésű, egy száron több virágot nevelő tulipánok is díszítik idén Fehérvár közterületeit. A hagyományos virágok mellett kuriózumokkal is találkozhatunk.

Házi Péter

 

A székesfehérvári parkok, terek és más virágágyások tavaszi-nyári pompájának megtervezése nem kis feladat, 1949-től egészen 1996-ig a Székom Zrt. és annak jogelődjei végezték ezt a munkát. Ennek a tudatos munkának is köszönhető, hogy 1996-ban Székesfehérvár elnyerte az Európai Virágos Városok versenyében az ezüst díjat. 1997 és 2009 között a terveket a városgondnokság főkertészei készítették, 2009 óta az önkormányzat pályázatot ír ki a tervezésre és a virágágyak fenntartására. A pályázatot tavaly  - két és fél éves időtartamra  - a virágágyak korábbi kiültetője és fenntartója, a Székom Zrt. által vezetett konzorcium nyerte el.
- Mivel a közbeszerzési pályázat eredményhirdetése elhúzódott, ezért 2009 októberében a tervezett nagyjából húszezer  kétnyári palánta helyett csak 1300 árvácska kiültetésére nyílt lehetőség. A városgondnokság 2010 őszén aztán úgy döntött, hogy a 2009-ben  nem kiültetett kétnyári palántáknak megfelelő értékben idén tavaszra virágdíszében is megújítja a várost virághagymák beültetésével. Ennek köszönhetően tavaly októberben a szokásos árvácskák kiültetésénél sokkal pompásabb virágok is kerültek - elsősorban a belvárosi  - közterületekre   - mondta Becse Ildikó táj- és kertépítész mérnök, a Székom parkfenntartási vezetőhelyettese, aki  két éve tervezi-irányítja a fehérvári ültetéseket.
-  A jelenleg is látható kétnyári virágágyaknak külön ékessége a kétszintes kiültetés: a hagyományos palánták mellett más kétnyári növényfajok is megjelennek, mint a nefelejcs és a százszorszép, továbbá az ősszel kiültetett árvácskák között tavasszal hagymás virágok pompája csalogatta a látogató-szemeket városunkba. Mindennek megkoronázásaként, a hazai magyar nemesítésű virághagymák alkalmazásánál is a különlegességeket kerestük, így találkozhatunk csokros (egy száron több virágot nevelő), korona formájú (liliomvirágú) és rózsamintázatú (telt virágú) tulipánokkal is. Efféle virághagymás kiültetés sokéve nem díszlett Fehérvárott  - fogalmazott a szakember.
 A kertészek néhány napja megkezdték az egynyári virágpalánták kiültetését is: több mint százezer  palántát helyeznek el,  négyezer négyzetméternyi területen. A virágágyakba a korábbi holland palánták helyett évről-évre igyekeznek minél több magyar nemesítésű fajtát telepíteni (ma már a virágok 35  százaléka Kováts Zoltán professzor nemesítéseiből származik.)  A virágágyak formái, a színek alkotta motívumok mind szimbolikus jelentésűek, többségük a magyar történelmi hagyományokat mutatja be - virágnyelven.

A Fő utcai  Virágórának idén május végén készül el az 52. növénykiültetése. Harminchárom  éven át Tamás Ádám tervezte és irányította a virágóra kiültetését, nyugdíjba vonulását követően  immár harmadszor  a feladatot a városgondnokság főkertészével, Spanyárné Halász Szilviával egyeztetve Becse Ildikó végzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!