Polgármesterek kérik nyílt levélben a várossá nyilvánítási pályázat elbírálását (frissítve)

Nyílt levélben kéri Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztertől a 2011. évi várossá nyilvánítási pályázat mielőbbi elbírálását tíz nagyközség polgármestere. Az aláírókhoz két megyei település, Csákvár és Lepsény elöljárója is csatlakozott.

MTI

A polgármesterek az MTI-hez is eljuttatott keddi levélben azt írják: nem hivatalosan tudomásukra jutott, hogy az idén januárban benyújtott és a kormányhivatalok által befogadott pályázatokat nem bírálja el az illetékes bizottság, helyette új feltételekkel és más időpontban írják ki a pályázatot.
A települések vezetői igazságtalannak érzik a döntést; úgy vélik, hogy a városi cím birtokában megvalósíthatóbbá válnának  településfejlesztési céljaik és vonzóbb lenne a településük.
A levelet aláíró 10 polgármester emlékeztet: az önkormányzatokra vonatkozó sarkalatos törvény koncepciója szerint a nagyközségi cím megszűnik, a jelenlegi nagyközségek községi besorolást kapnak. Megjegyzik azt is, hogy a most pályázó települések megérdemelnék, hogy legalább vizsgálják fejlettségüket, térségi szerepüket, városi jellegüket.
Arra is felhívják a közigazgatási tárca vezetőjének figyelmét, hogy a jelenleg is érvényben lévő önkormányzati törvény és más vonatkozó rendeletek alapján a máig érvényben lévő kiírás feltételeinek megfelelően készültek és adták be pályázataikat.
A levél szerint ha a bíráló bizottság nem változtatja meg döntését, ez a 10 nagyközséget gazdaságilag, morálisan és politikailag is  kedvezőtlenül érinti. Hozzáteszik azt is, hogy összesen több mint 20 millió forint közpénzt fordítottak az érvényes pályázat feltételeinek teljesítésére.
A Navracsics Tibornak címzett nyílt levelet Csákvár, Hőgyész, Jánosháza, Jászladány, Kerepes, Lepsény, Lébény, Onga, Sülysáp és Verpelét polgármestere írta alá.
Az MTI megkeresésére a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium azt közölte, hogy még vizsgálják a tárca illetékességét az ügyben.

Csákvár és Lepsény még reménykedik, levelüket megírták

 

 

Az 5600 fős lélekszámú Csákvár nagyközség polgármestere, Katonáné Venguszt Beatrix lapunknak elmondta:
 - Nagyon sajnálnánk, ha visszavonnák a pályázatot, mert évek óta dolgozunk a városi cím elnyerésén. Az előző polgármesterrel, Giesz Jánossal együtt azt reméljük, hogy az ígéretünk, amit a település lakóinak tettünk, be tudjuk majd váltani. Mi még reménykedünk - hangsúlyozta a polgármester asszony, aki a nyílt levelet  az összes  parlamenti frakció számára is elküldi. A nagyközség már negyedik alkalommal adta be pályázatát a várossá nyilvánításra, s az előző három alkalommal is az utolsó körösök között volt, mégsem sikerült az álmuk. A tervek szerint járásközpontokat alakítana ki a kormány, s ezzel kapcsolatosan Katonáné elárulta: a település már betöltötte ezt a szerepet régen, s ma is erre törekszenek. Több környező településsel tárgyalnak a körjegyzőségről, s ha sikerül, akkor egy minimum 10 ezer fős településkörnek lehetnének ők a motorja.

 


A lepsényi polgármester, Kiss István nem érti, mire föl a halogatás. Amint mondja: a jogszabályi kereteknek megfelelően május végéig el kellett volna központilag bírálni a várossá nyilvánítási kérelmeket, sőt, már a köztársasági elnöki döntést is közzé illett volna tenni. Amikor januárban beadták a kérelmüket, a hatályos törvények szerint tették, nem gondolnák, hogy utólag bárki is módosíthatná a feltételeket. Azért sem, mert azok hátrányosan érintenék a pályázó településeket. Lepsény a várossá válástól előnyöket remél: több és hatékonyabb fejlesztési forrást, az itt élőknek és a beköltözőknek szélesebb körű lehetőségeket, nagyobb települési renomét. Miért nem tájékoztatnak bennünket tisztán és világosan az igazi okokról? Miért hallgatnak és halogatnak? A városi címre aspirálók szolidárisak: megírtuk levelünket!  - tette hozzá Kiss István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!