Nincs könnyű drog - mi vezethet a szenvedélybetegségekhez?

FMH - Nyílt napot tartottak szerdán a Ráckeresztúri Drogterápiás Otthonban. Az érdeklődés hatalmas volt.

Klecska Ernő

 

Victorné Erdős Eszter, az intézet vezetője elmondta: rendkívül nagy az érdeklődés a tevékenységük iránt, s ez sokszor bizony nagyon le is terheli  az otthont. Éppen ezért pár évvel ezelőtt úgy döntöttek, egy napot kiválasztanak arra, hogy megnyissák kapuikat az érdeklődők előtt. Emellett - tette hozzá a református lelkész - ők maguk is szívesen bemutakoznak. A rendezvényre buszokkal és vonattal is rengetegen érkeztek.
A rendkívül színes programsorozatban, ahol a hozzátartozói és  párkapcsolati csoportok működése mellett az érdeklődők megismerkedhetnek a valódi újrakezdés, a visszaesés-megelőzés és az önkéntes szolgálat lehetőségeivel, Sineger Eleonóra  pszichiáter-főorvos, addiktológus előadása vonzotta a legtöbb  érdeklődőt. A csordultig telt teremben a professzor asszony a szenvedélybetegség kialakulásának pszichopatológiájáról tartott érdekes előadást.
- Nincsenek könnyű drogok - szögezte le Sineger Eleonóra. Mint elmondta: pszichés zavarok is lehetnek a  szenvedélybetegségek hátterében, de ugyanúgy életkori problémák is - főleg a nálunk tömeges alkoholizmus mögött. Ilyen lehet a munkanélküliség, a kifáradás és a depresszió. A felnőtté válás problémás időszaka is ide vezethet, de a középkori krízisek, a válás, a munkahelyi problémák, amikor a  megvalósíthatatlan álmok tornyosulnak az ember előtt - ilyenkor sokan az alkoholba menekülnek. Vannak, akik kíváncsiságból vagy a környezet hatására kezdenek drogozni, de idővel náluk is pszichés zavarok alakulhatnak ki - mondta.
A magyar református egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Drogterápiás Otthona az ország egyik legismertebb és legsikeresebb ilyen intézménye. Az otthonba történő felvételt a Válaszút Misszió drogkonzultációs irodája végzi, amelynek képzett munkatársai, közülük többen gyógyult szenvedélybetegek, segítenek a gyógyulás első lépéseiben.

 

 

Kábulatban rovatunk cikkei ide kattintva olvashatók!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!