Nincs bér, két hét türelmi időt kér az önkormányzat - inkasszót vetett ki az adóhivatal

Pákozd - Nem tud bért fizetni a polgármesteri hivatal és az óvoda dolgozóinak az önkormányzat. Az adóhivatal inkasszót vetett ki falu pénzére a kerékpárút áfája miatt.

Kovalcsik Katalin

Nem kapták meg április bérüket az óvoda, a hivatal és a művelődési ház dolgozói, de az iskolában volt fizetés, kaptuk a telefont pénteken a településről.  Takács János polgármester kérdésünkre elmondta, az adóhivatal 34 milliós inkasszót vetett ki  a számlájukra a bicikliút áfája miatt. 
- A félreértések elkerülése végett, nincs csődben az önkormányzat - tette hozzá a polgármester. - Arról van szó, hogy az uniós pályázaton nyert összeg után - a kerékpárút építése miatt  - az áfát az önkormányzatnak  be kell fizetnie. Ezt az összeget az állam visszautalja, de az néhány hónap. Az önkormányzat nem tud bért  fizetni az inkasszó miatt.  A társulásban lévő  iskola  dolgozói a kistérségtől megkapták a fizetésüket. A pázmándi önkormányzat annyit segített - velük vagyunk óvodatársulásban -, hogy  kifizették a helyi  óvoda dolgozóit. Pákozdon az  önkormányzatnál, az óvodánál, a művelődési házban   türelmet kértünk a dolgozóktól, körülbelül két hét, amíg sikerül megszerezni a pénzt, hogy utalhassuk a béreket.
A polgármester elmondta, szerdán jártak egy pénzintézetnél, hogy kölcsönt vegyenek fel, amíg az állami visszautalás megérkezik. 
- A falu havonta  hétmillió forintot kap normatívaként, ebből utaljuk a béreket, illetve a segélyeket. Most a segélyeket sem tudjuk eljuttatni a rászorultaknak. A helyzet azért érdekes, mert állami pénzre vetett ki inkasszót az adóhivatal. Azon is változtatni kellene, hogy az uniótól nyert pénz után ne kelljen  áfát fizetni, ha úgyis visszautalják.
Pákozdon 30 ember és a családjuk  nem kapott fizetést, remélhetőleg lesz pénzügyi kitartásuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!