Léphetnek a vállalkozások

Székesfehérvár - Csütörtök óta az ország 300 pontján már igényelhető a kombinált mikrohitel, amely a mikro- és kisvállalkozásoknak nyújt segítséget.

Miskei Anita

Az új Széchenyi-terv kombinált mikrohitele nem egyszerűen hitel, hanem egy vissza nem térítendő támogatással ötvözött konstrukció, amely a mikrovállalkozásoknak ad lehetőséget fejlesztésre, versenyképességük megőrzésére, újabb munkahelyek teremtésére - jelentették be ma a Gazdaság Házában.

 

 

Május 6-ától egyedülálló lehetőséget kínálnak a hazai kis- és középvállalkozások számára az új Széchenyi-terv keretében a kombinált mikrohitellel - jelentették be csütörtökön  a Gazdaság Házában tartott fórumon. Radetzky Jenő, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hangsúlyozta, alkalmassá kell tenni a termékeket arra, hogy a vállalkozások kihasználják.
- Az államnak befizetett adókra, tisztességes vállalkozásokra, munkahelyekre és ezáltal erős gazdaságra van szüksége. Ezt teremtheti meg az a kereskedelmi termék, amit a kombinált mikrohitel nyújt  - mondta az FMKIK elnöke. Hozzáfűzte, helyzetbe hozzák a vállalkozásokat.
A kombinált mikrohitel akár már a kezdő vállalkozásoknak is kedvező kamatozású hitelt nyújt - vissza nem térítendő támogatással kiegészítve. A tőkeszegény és hitelképtelen mikro- és  kisvállalkozások számára biztosít megoldást a termék, amely a KA-VOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt.  300 irodájában  elérhető. Krisán László, a társaság ügyvezető igazgatója kiemelte, a pénzeket a vállalkozásokhoz közelivé kell hozni.
 - Az elmúlt 9 évben a Széchenyi-folyószámlahitel volt a fő termékünk, a termékpalettát azonban a gazdasági társaságok igényei szerint kell bővíteni. A kombinált mikrohitel konstrukciójának keretében - amelyet a Jeremie hitelből fejlesztettünk ki - már tízszázalékos önerő mellett új gépek és eszközök beszerzésére, telephely fejlesztésére, ingatlan vásárlására, vagy akár információs technológiai fejlesztésekre is finanszírozást igényelhetnek a vállalkozások. Egyszerűsített pályázati eljárással, egy helyen kérhetik a vállalkozások a támogatást, amely egy részben egy, de legfeljebb négymillió forint vissza nem térítendő támogatásból, és  egytől nyolcmillió forintig terjedő hitelből állhat - mondta Krisán László. Hangsúlyozta, a támogatott hitel 120 hónapos futamidőre, maximum 9 százalékos kamattal,  a vissza nem térítendő támogatással együtt vehető igénybe. 

 


- Mivel a konstrukcióval épp a mikro- és kisvállalkozásokat támogatjuk, a lehetőséget azok igényelhetik, akik legfeljebb 9 főt foglalkoztatnak, árbevételük  nem haladja meg a 200 millió forintot - mondta az ügyvezető igazgató. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara  elnöke hozzáfűzte,  a gazdaság erősödésével a kamarák is erősödhetnek, s így közvetett módon ugyan, de a gazdaság körüli struktúrák helyes működésére is mód nyílna. Ugyanis például a gazdaság és az oktatás elszakadtak egymástól, ami gyengíti versenyképességünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!