Karate Európa-bajnokság: a várakozásnak megfelelően szerepelnek a magyarok

Székesfehérvár - Rangos megmérettetés vette pénteken kezdetét Székesfehérváron, miután a 12. S.K.I.E.F. karate Európa-bajnokság mintegy 600 versenyzője tatamira lépett a VOK-ban.

Tóth Bence

A történelmi belvárosban csütörtök este sétálók némileg szokatlan módon arra lehettek figyelmesek, hogy a vendéglátóegységek egytől-egyig benépesültek, élettel teltek meg. Pedig egy átlagos hétköznapról beszélünk. A magyarázat viszont roppant egyszerű: a megyeszékhely centruma, az esztendő egyik legnívósabb, nemzetközi szintű sporteseményére sereglett népes delegációkat szippantotta magába.  A bajnokok városa az örökké emlékezetes vasárnapot követően tehát  ismét fókuszba állította a sportot.

A Videoton Oktatási Központ ad ugyanis helyet a vasárnapig tartó 12. S.K.I.E.F. Európa-bajnokságnak. Az Európa-bajnokságot a Shotokan Karate-do International Federation (SKIF) magyarországi szervezete rendezi, a rendezvényről  a nemzetközi szövetség éves, tavalyi, düsseldorfi közgyűlésén született döntés. A három évente megrendezésre kerülő  világ- és Európa- bajnokság, a Királyok városában zajló eseményén 19 ország (Ukrajna, Törökország, Oroszország, Olaszország, Románia, Lengyelország, Dánia, Svájc, Svédország, Ausztria, Németország, Magyarország, Izrael, Belgium, Görögország, Nagy Britannia, Írország, Szerbia és Dél-Afrika) közel 600 versenyzője lép tatamira.
Még mielőtt az olvasó meghökkenne az afrikai ország neve láttán, gyorsan leszögezzük: nem elírásról van szó.
 Európában élő japán mesterek közül az egyik  kíváló kapcsolatokat ápol Dél-Afrikával, és miután beléptek az európai szövetségbe, indulhattak a mostani seregszemlén - adott magyarázatot az érdekességre a  SKI Magyarországi Szövetségének elnöke, Lovász György.
Pénteken öt küzdőtéren, tataminként öt bíró irányításával startolt a seregszemle, a 12-13 évesek (gyermek), a 14-15 évesek (ifjúsági) és a  40 év felettiek (master) kategóriáiban. A versenyzők fiú-lány, valamint férfi-női csoportosítás alapján mérettetnek meg formagyakorlat (kata) és küzdelem (kumite) versenyszámokban, egyénileg, ill. csapatban.  A magyar válogatottat 90 versenyzőjéből mintegy 40-en  szerepeltek az első napon. A kiegyenlített mezőnyből kiemelkednek a szerbek, a dánok és az olaszok indulói.

- A dobogós helyezéseink többsége meglepetés, hiszen azokban a kategóriákban születtek sikerek, amelyekre kevésbé számítottunk. Talán ennek az lehet az oka, hogy ezen karatézókon nem volt akkora nyomás, és felszabadultan küzdhettek - értékelte a magyar válogatott eredményeit Vincze Virgil, a SKI Magyar Szövetség válogatott edzője.
Magyar eredmények: Kumite (küzdelem) 14-15 évesek, lány kategóriában: 2. Jóvári Csenge, 3. Troschii Anna. 40-49 évesek, nők: 4. Hajnalné Schneider Zsuzsanna. Kata (forma) 12-13 évesek, fiú: 2.  Nichols Dávid, 12-13 évesek, lány: Takács Virág Vivien, 4. Bartók Réka. 40-49 évesek, nők: Hajnalné Schneider Zsuzsanna.

A szombati program a Videoton Oktatási Központban:
9.00-13.00 Ifjúsági és felnőtt kategória (egyéni kata és kumite, csapatverseny)
13.00-15.00 Ünnepélyes megnyitó és díjátadó
16.00-18.00 Ifjúsági és felnőtt kategória (egyéni kata és kumite döntők)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!