Himalája Expedíció: csúcstámadás halasztva

FMH - Beütött a rossz idő, ezért a mostanra tervezett csúcstámadást elhalasztotta a Lhoce meghódítására készülő magyar Himalája expedíció.

Házi Péter

 

"Teljes időjárás-előjelzési káosz alakult ki az egész tábor-rendszerben. Nagy létszámú, tapasztalt (serpás, oxigénes, húsz fő fölötti) irodáknak kellett az Everest-csúcstámadási terveiket megszakítani, mert megdőltek az időjárási előrejelzések. Úgyhogy nekünk se lehet panaszunk, jó döntés volt a levonulás. Sokan  kényszerültek föladni az eredetileg tervezett programot. Magyarul, betett az időjárás, főleg a havazás és az erős szél" - írja Kollár Lajos, a Magyarok a világ nyolcezresein nevű expedíció vezetője az 5300 méteren fekvő alaptáborból. A Mécs László, Erőss Zsolt, Horváth Tibor és Gál László alkotta hegymászócsapat eredetileg május 14-15 körülre tervezte a 8516 méteres csúcs megmászását, korábban az időjárás előrejelzések alapján úgy tűnt, hogy tartható is ez az időpont. Most azonban beütött a rossz idő:  "Folyamatos egyeztetéseket tartunk a többi  Lhoce-csapattal egy közös csúcstámadás szervezése ügyében. Úgy  áll a dolog, hogy ha a szelet szeretnénk megúszni, akkor havazás lesz, és ugyanez fordítva. Célszerű a nagyobb szelet kihagyni, viszont akkor - feltehetőleg  - erősebb hótaposásra kell számítani a kuloárban, nyolcezer méter fölött, emiatt nem árt a nagyobb létszám. Ezt a többiek  is felismerték, ezért a szoros egyeztetés. Most a 20., 21., esetleg a 22.-i napok jöhetnek szóba a csúcstámadást illetően" - fogalmazott Kollár Lajos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!