Az előkerült vezeték is közszemlére kerül

Székesfehérvár - A régészeti feltárás befejeződött, a többi munkával igyekeznek a kitűzött május végi határidőt betartani a Királykútnál. Érdekes leletre is leltek, s befalazzák...

Kocsis Noémi

A feltárást februárban kezdték meg, mostanra be is fejeződött, adott tájékoztatást a jelenlegi helyzetről Hollósi Tamás, a városgondnokság karbantartási igazgatóhelyettese. Előkerültek érdekes műszaki leletek, például egy, 1930-s évek elejéről való kő-agyag vezetékcső, amelyet helyben kiállítanak majd - egy fülkébe, nyitott kriptába falazva teszik közszemlére. Magát a kútszerkezetet egyébként sikerült teljesen felújítani, s úgy számolnak, jövő héten vissza is szerelhetik a helyére a munkások.
A lakónegyednek is nevet adó Királykút régi ismert találkozópontja volt a Felsővárosnak. Egy metszet szerint a 17. században már épület állt a kút helyén, az utóbbi években a ház oldalában csordogált csak némi víz, nem éppen fogyasztható - ezt tiltó tábla is jelölte. A hagyomány szerint a Fehérvárra érkező királyok itt mosták le magukról az út porát, hogy illendő módon érkezhessenek a koronázó városba. 1911-ig, a városi vízvezeték megépítéséig ez volt a legfontosabb közkút a városban. A helyén ma is álló copf stílusban emelt épület 1790 körüli. Érdekes tény, hogy 1818-ban a Királykút csövei már rossz állapotban voltak, ezért a városi elöljáróság új kutakat kezdett fúratni. Egy lajtos kocsi még pénzért is árulta a Királykút vizét.
 A mostani helyreállítás mintegy egymillió forintba kerül majd, jövő héten megkezdődhet a parkosítás is - az ígéretek szerint  a régi állapotoknak megfelelően- , egy pergolát is terveznek az épület mellé. A kutat - ahogy régen is - kézzel hajthatjuk, s a vízminőség folyamatos ellenőrzése mellett bárki ihat a korábban elismerten jó minőségű vízből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!