Vasbeton a tolvajok ellen

Székesfehérvár - Előfordul, hogy az utcákon sötét lyukak tátonganak, mert a szennyvízcsatornák nehéz, öntöttvas fedlapjait szeretik eltulajdonítani, mivel súlyuk miatt értékesek.

Lukács Károly

Múlt héten megírtuk, hogy a rendőrség hétfőn éjfélkor fogott el egy négytagú társaságot a megyeszékhelyen, akik egy Csitáry G. Emil utcai társasházhoz közeli aknafedő rácsait lefeszítették, majd a közelben elrejtették. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság járőrei hármukat, akik ellen már korábban is folyt büntetőeljárás, őrizetbe vették, negyedik társuk a tájékoztatás szerint szabadlábon védekezik.


- A fenti esetet megelőzően tavaly ősszel loptak el utoljára 30 aknafedlapot egy éjjel alatt a Ligetsoron. Ebből hat a miénk volt, ezek a szennyvízcsatorna aknáit takarták, a maradék a városgondnoksághoz tartozó csapadékcsatorna része -  tájékoztatott Zsebők Lajos, a Fejérvíz Zrt. kommunikációs vezetője.
A pótlásról azonnal intézkedtek, egy ilyen lopás nem csak a lakosokat veszélyezteti, hanem soktízezres kárt is okoznak vele a tolvajok.
- Egy aknafedő új ára kerettel együtt 55 ezer forint. Ha ez már a burkolatban van, a keretet ki is kell vésni és cserélni, mert a meglévő re illesztett új fedő biztosan billegni fog. Munkálatokkal és a burkolat helyreállításával egy ilyen mulatság már a százezer forintot is meghaladja.
Ha az akna zöldterületen, azaz nem út- vagy járdaburkolaton található, minden esetben vasbeton fedéllel zárják le a nyílást. Előnye, hogy ezt már nem lopják el.
- Volt olyan, hogy a rácsok meglovasítása után újakkal fedtük le a nyílásokat. Derék honfitársaink persze úgy gondolták, megérkezett az új szállítmány, és néhány nap múlva már csak hűlt helyük volt...
 Egy fedő eltűnésekor a Fejérvíz a járókelők biztonsága érdekében azonnal lezárja a szóban forgó nyílást,  és minden esetben feljelentést tesz az elkövetők ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!