Várfal állt, most kőhalom

Székesfehérvár - 2005-ben írtunk először az omlásveszélyes Piac téri várfalszakaszról, amelyet aztán lebontottak, ám újjáépítése azóta is várat magára. Vajon mikor építik vissza?

Házi Péter

A Piac téri Püspökkút mögötti, alig néhány tíz méter hosszú középkori várfalszakasz és a mögötte lévő kamra nagyjából egy évtizeddel  ezelőtt roggyant meg, sokáig támasztékokkal védték meg a teljes összedőléstől. 2005-ben azonban a fal egy másik része is életveszélyessé vált, így a felújítást nem lehetett elodázni. A  kulturális örökségvédelmi hivatal és Siklósi Gyula régész kutatásai során fény derült a megroggyanás okaira is: a hatvanas-hetvenes években helyreállított külső várfalat nem pontosan a régi alapra, hanem arról kissé lecsúszva építették fel, valószínűleg ezért rogyott meg a fal. A szakmai döntés szerint a megsüllyedt részt teljes egészében le kell bontani, majd az eredeti alapra visszaépíteni.

Mint arról annak idején beszámoltunk, a lebontást és a felújítást a  Szépház Kft. 2006-ban kezdte meg, az akkor erre szánt tízmillió forintot azonban igen hamar felemésztették a munkálatok.  Egy évvelkésőbb elvileg 15 millió forint állt rendelkezésre a rekonstrukció folytatására. Ebből az összegből azonban nem csak a külső falat, hanem néhány méterrel beljebb, a Megyeház utca felé eső, 12. században emelt belső várfalat is helyre kell állítani. Ennek az alapjait 2006-ban találták meg a régészek. Mivel a belső várfal nem maradt épen, így Siklósi Gyula adatai és ajánlásai alapján kell azt rekonstruálni.
Nos, a  jogerős építési engedély 2009 augusztusában lett meg, ám azóta sem történt sok minden. 2010-ben a belváros akkori önkormányzati képviselője, Kovács Péter Barnabás szóvá is tette a közgyűlésen, hogy a paraván mögötti terület tele van szeméttel, és egyébként sem túl szép látvány fogadja a belvárosba érkező turistákat. A Széphő Zrt.-től ekkor azt a tájékoztatást kaptuk, hogy pályázatot írtak ki a felújításra, amely  alapján a Szépház Kft.-nek kell elvégeznie a munkát december 31-éig.
- Az elmúlt évben a kivitelező cég megpályáztatása után, a tulajdonos kérésére módosítani kellett az építési engedélyt. A módosított építési engedély jogerőre emelkedését követően  a kivitelező  az abban foglaltak szerint megkezdte a munkát, de azt a rossz idő miatt  befejezni már nem tudta. Az idei évben viszont a tulajdonos önkormányzat az épületüzemeltetési tervben nem biztosított fedezetet a megkezdett munkák befejezésére. Így jelenleg nincs pénz a felújításra. A várfalszakasz rekonstrukciója fontos, reméljük, hogy év közben sikerül valamilyen módon forrást találni a folytatásra - fogalmazott lapunk kérdésére Fónad Csaba, a Széphő vezérigazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!