Tóásó-ügy - Öt nap múlva folytatódik a meghallgatás

Öt nap múlva folytatódik az előzetes meghallgatás Bolíviában az úgynevezett terrorizmus ügyben, amelynek Tóásó Előd személyében magyar vádlottja is van.

MTI

 Rolando Sarmiento bíró a várakozásokkal ellentétben nem hozott lényegi döntést pénteken, hanem bejelentette, hogy öt nap múlva tartják a következő meghallgatást. A döntést azzal indokolta, hogy a hétfő óta tartó eljárás során nem jutott elég idő álláspontjának kifejtésére sem az ügyészség képviselőinek, sem a vádlottaknak, illetve ügyvédjeiknek - mondta el telefonon az MTI-nek Lukács Csaba, aki a Baptista Szeretetszolgálat munkatársaként követi figyelemmel az eseményeket Bolíviában.     
 Azt egyelőre nem tudni, hogy hol tartják a következő meghallgatást, s mi lesz a vádlottakkal. A meghallgatások eddig Cochabamba városban folytak, de a vádlottak többségét La Pazban tartják börtönben, s csak az eljárás idejére szállították ide őket.
Lukács egyébként utóbb - miután a védőügyvédek értelmezték a bírói döntést - úgy fogalmazott, hogy öt nap múlva új eljárásra kerül sor, és addig az ügyészeknek új bizonyítékokkal kell előállniuk. A védőügyvédek szerint a régieket már nem használhatják fel az új eljárásban, így megszűnik a terrorizmussal való gyanúsítás lehetősége és Tóásó Elődöt szabadlábra kell helyezzék.
Az eddig bemutatott bizonyítékok a védőügyvédek egybehangzó véleménye szerint nem alkalmasak a tárgyalás folytatására: a nyomozó hatóságok gondatlanul kezelték, amihez hozzájutottak, nincsenek rendszerezve, sem rendesen felcímkézve, sokszor hiányzik a fellelésük időpontja és az ezt tanúsítók aláírása.
Az eljárásban több tucat személyt, köztük Tóásó Elődöt államellenes összeesküvéssel és terrorizmussal vádolják. A vádlottak közül sokan a jobboldali ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz tartomány ismert politikai vezetői vagy üzletemberei. Santa Cruz városban pénteken is több ezren tüntettek, a politikai foglyok szabadon bocsátását követelve.
Április 16-án Santa Cruz város Las Americas nevű szállodájában nagyszabású megemlékezést tart az ellenzék. Két évvel ezelőtt éppen ezen a napon és ebben a szállodában lőtték agyon kommandósok a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert, valamint tartóztatták le Tóásó Elődöt és a horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadicot.  
 A bolíviai kormány szerint Rózsa Flores Eduardót és társait a Bolívia keleti, szénhidrogénben gazdag térségében tevékeny konzervatív ellenzéki erők bérelték fel, azért, hogy megöljék Evo Morales elnököt, és elszakítsák az országrészt. Más vélemények szerint viszont a bolíviai titkosszolgálat állított csapdát a szeparatista csoportoknak, hogy politikailag megsemmisítsék a kormánnyal szembenálló helyi vezetőket.

További részletek az mno.hu-n!


A bíró megfontolja Tóásó előd szabadlábra helyezését

Az úgynevezett terrorista csoport ügyében eljáró bolíviai bíró kijelentette: megfontolja Tóásó Előd ügyvédjének az indítványát, hogy védencét helyezzék szabadlábra. Ez már okot ad egy kis reményre, mert az előző napokon a bíró "helyből" elutasított minden ilyen beadványt - mondta el pénteken telefonon az MTI-nek a helyszínről, Cochabamba városból Lukács Csaba, aki a Baptista Szeretetszolgálat munkatársaként követi figyelemmel az eseményeket.
 A pernek ez az előkészítő szakasza esetleg már pénteken lezárul, és még aznap, esetleg a hét végén eldőlhet, hogy a bíró a beterjesztett bizonyítékokat mérlegelve tovább engedi, vagy visszadobja az ügyet a vádhatóságnak - mondta Lukács Csaba, miközben még folytak a pénteki meghallgatások.

Korábbi cikkeinket a témában itt olvashatják!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!