Szépül a Szentlélek temető

Székesfehérvár - Négymillió forintból szépíti meg a városgondnokság az idén húszéves Szentlélek temetőt, ahol a május 28-ai hősök napi megemlékezést tartják majd.

Házi Péter

 

A Szentlélek katonatemető felszentelésének huszadik évfordulóját ünnepeljük ebben az évben. A katonatemető mind Magyarországon, mind külföldön kiemelkedő emlékhely lett, ahol méltó nyughelyre leltek az I. és II. világháborúban elesett, különböző nemzetiségű katonák.  Az elmúlt két évtized folyamatos karbantartása, illetve a Magyar Hadisírgondozó Iroda áldozatos munkája ellenére is szükséges a temető felújítása, illetve az időközben eltűnt, ellopott temetői műtárgyak pótlása, felújítása és rendbetétele. A fehérvári közgyűlés úgy döntött, hogy a költségvetésből négymillió forintot  szán a kopjafák, keresztek festésére, a rézsipkák újragyártására, és a kopott névtáblák  újravésésére. A kivitelezést a városgondnokság temetőüzemeltetési csoportja végzi majd.
A felújításra nincs már sok idő, hiszen május 28-án itt tartják  a magyar hősök napjához kötődő ünnepséget. A megújuló katonatemető így méltó körülményeket biztosíthat  az ünnepségnek, amely alkalmat ad arra is, hogy az 1991 óta itt újratemetett hősi katonák sírjait  felekezeti hovatartozás  szerint beszenteljék, megáldják.  A tervek között szerepel az is, hogy az ünnepségre meghívást kapnának a nemzetközi hadisírgondozó szervezetek, és az érintett nagykövetségek képviselői is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!