Rendőrök a katedrán - uniós elnökségi program Fehérváron

Székesfehérvár - Európai bűnmegelőzési gyakorlatokról tartott konferenciát és filmszemlét nemzetközi résztvevőkkel a rendőrség csütörtökön a Kodolányi János Főiskolán.

Lukács Károly

Az Iskolai Bűnmegelőzési programok jó gyakorlatai Európában címet viselő konferencia és prevenciós filmszemle célja megismerni, milyen programokkal vannak jelen más európai országok az iskolákban. A kétnapos rendezvényen Magyarország melett 11 külföldi rendőrség képviselője vesz részt.
- Az adottságok és a problémák minden tagállamban nagyon hasonlóak, egyedül a módszerek mások. Mindenkinek fontos, hogy biztonságban tudja szeretteit, ezért kiemelten fontos a rendőri munka beemelése a legifjabb korosztály oktatásába is - ismertette a rendezvény sajtótájékoztatóján Sövényházy Edit őrnagy, a Belügyminisztérium Jogszabály-előkészítő és Koordinációs Főosztályának munkatársa. A megnyitón elhangzott: a magyar iskolások bűnmegelőzési oktatása Európa-szerte kiemelkedő.
- A magyar rendőrök 1971. óta vannak jelen a katedrán. Egyedülálló Fejér megyében az Ovizsaru-program, mellyel az óvodás korosztály felvilágosítását célozzuk meg. Különböző bűnmegelőzési programjaink lehetővé teszik, hogy a háromévesektől kezdve, egészen az érettségizőkig elérjük a fiatalokat. 2008. óta folyamatos a kapcsolatunk iskolákkal, összesen 92 rövid oktatófilmünk van a legkülönbözőbb témákban, ezek a megelőzést és az elrettentést szolgálják - ismertette Németh Ágnes, az ORFK bűnmegelőzési osztályvezetője.
A szakértők elmondták: ezeket a filmeket mind televíziós szakemberek készítették, és még nem találkoztak olyannal, hogy a diákokra ne gyakoroltak volna valamilyen hatást, esetleg ne nyerte volna el tetszésüket egy bűnmegelőzési filmecske, ezért  a felsőoktatásban tanulók számára is készítenének oktatófilmeket.
Hervainé Szabó Gyöngyvér rektorhelyettes elmondta: mára fontossá vált az iskolai szociális munkások jelenléte is az oktatási intézményekben a bűnmegelőzés és prevenció szempontjából. A csütörtöki nap során bemutatott hazai és külföldi rövidfilmeket szakmai zsűri vette górcső alá, este pedig ünnepélyes keretek között adják át a filmszemle díjait.
A konferencia pénteken folytatódik, a vendéglátók mellett hat kiválasztott ország előadója mutatja be legjobb bűnmegelőzési gyakorlatait és módszereit.
A rendezvény a soros magyar európai uniós elnökség programsorozatának része.

Cikkek az EU-elnökségről ide kattintva!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!