Korábbi nyugdíjazás: Fejérben hat bírót, egy ügyészt érint

FMH - Az új alkotmány szerint a bírák és ügyészek szolgálati viszonya az általános öregségi nyugdíjkorhatárig tart.

Szabó Zoltán

Ez  jelenleg 62 év. Szakmai tiltakozást,  vitát különösen a  bírák korábbi nyugdíjazása váltott ki. Az ügyészekre vonatkozó hasonló szabály szinte az utolsó pillanatban került be az alaptörvénybe.
A Fejér megyei bíróságokon  jelenleg hat bírát érint a 85-ből az új rendelkezés. Négyet - köztük a polgári és büntető fellebbviteli tanács elnökét  - a megyei bíróságon, kettőt   helyi  bíróságokon, tudtuk meg  Gieszné Boda Orsolyától, a megyei bíróság szóvivőjétől.  Szakmai szempontból   ez komoly problémát jelent, hiszen a legtöbb  tapasztalattal,  tudással rendelkező bírákról van szó.  Titkárokkal, kezdő bírókkal nem lehet pótolni őket, a megüresedő helyekre pályázatot kell kiírni. Ami az ügyészséget illeti: a 49 álláshellyel rendelkező Fejér megyei  szervezetben egy főügyészségi ügyészt érint az alkotmányos szabály, mondta lapunknak Várhomokiné Rabi Noémi szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!