Arisztokraták akadályversenye

Székesfehérvár - Miska, Marcsa, Pixi és Mixi gróf, Anasztázia, a Korláthy család, na és Baracs mérnök. A nevek hallatán a műfaj kedvelőinek nyilván azonnal beugrik a cím: Mágnás Miska.

Szabó Zoltán

Az egyik legnépszerűbb operettbohózat  bemutatójára készül  a  Vörösmarty Színház,  szombat  este lesz a Szirmai-Bakonyi-Gábor  darab premierje.  Ott voltunk a  jelmezes főpróbán,    ahol  láthattuk az úri kastély díszleteit (Bátonyi György  tervezte) és a flancos  ruhákba öltöztetett szereplőket (a jelmeztervező Kárpáti Enikő ). Valamint azt is, hogy  erősen karikírozva    jelennek meg a történet arisztokrata figurái. A  rendező, Szűcs Gábor elárulta  nekünk:
- A fehérvári  Mágnás Miska   alapja   az 1916-os, eredeti szövegkönyv.  A maga korában kifejezetten  provokatív, pimasz,   bátor  és kritikus műnek számíthatott.   A nézők  nyilván meglepődtek a csipkelődő humorral teli, az arisztokráciát kifigurázó bohózat  láttán.   Nekem  óhatatlanul   az angol Monty Python-csoport   jelenete jut eszembe az elmebeteg arisztokraták akadályversenyéről.  A   későbbi, leginkább ismert változatban egyáltalán nem is szerepel lóverseny. Az 1916-os eredetiben    viszont igen,  erős kritikai  felhanggal. 


A hangsúlyok változtak az 1949-es, majd az 1952-es verzióban.   Nagy  ötlet volt  Pixi és Mixi figuráinak felerősítése, amelyeket a két Latabár játszott, emlékezetesen.   A nagymama nem szerepelt az 1916-os  szövegkönyvben, csak később, de ez a karakter szintén  nagy találmány, a fehérvári előadásban  is felbukkan.
Az  előadást nem aktualizálják, nem teszik idézőjelbe a történetet,  mert Szűcs Gábor szerint   mint minden politikai rendszerben, úgy ma is új arisztokrácia születik,   ahogyan pedig a  szerzők bemutatják a kasztrendszert,  az most is tanulságos.
Miskát  Fehérvári Péter alakítja. Erdélyi fiú - mondja róla a rendező -, megjelent  az egyik castingon, mert Pesten járva hallott az előadásról.  Nagyon  jó  mozgás- és tánckultúrával, -tudással rendelkezik. Minderről meggyőződhettünk a  próbán, amikor Tasziló  grófnak  mutatkozva és öltözve megtáncoltatta az úri seregletet.   A színész korábban azt nyilatkozta  a szerepről, hogy kedveli a figurát, és erdélyi lévén közel is áll hozzá  a karakter. Szerinte nagyvárosokban ritka az  ilyen fogd meg,  ereszd meg gyerek, ám vidéken  gyakrabban látni hozzá hasonlót. 
Marcsát Bakonyi Csilla alakítja a fehérvári előadásban.     Leopold, az inas   szerepében Kozáry Ferencet,   Anasztáziaként Závodszky  Noémit láthatják a nézők.  A kleptomániás nagymamát  Mézes Violetta   játssza.    A két,  kelekótya  gróf, Pixi és Mixi bőrébe  Tűzkő  Sándor, illetve Kelemen István  bújt.    Korláthy gróf: Vasvári Csaba, aki  április 27-étől  már nem igazgatója a  színháznak.  Stefánia grófnőt Tóth Auguszta,   lányát, Rolla grófkisasszonyt  Mahó Andrea  vagy Juhász Diána,   Baracs mérnököt  Keller János, Eleméry  grófot Crespo Rodrigo, Weinbergert Guttin András, Korláthy Gidát  Végh Tibor  kelti életre a darabban.  A látványos táncjelenetek koreográfusa Román Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!