Tejben erősek

Székesfehérvár - Idén a tavalyihoz hasonló, 31 milliárd forintos nettó árbevételt vár az Alföldi Tej Értékesítő és Beszerző Kft. (ATÉB), amelynek székesfehérvári tejfeldolgozó üzemében kedden egy új csomagológépet avattak.

Bognár Máté

A mintegy 250 millió forintos összértékű beruházásra a csomagolóanyag veszteségének megtakarítása és a termelés bővítése érdekében került sor -  mondta lapunknak Mélykúti Tibor, az ATÉB ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a versenyképességet növelő lépésre az ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, úgynevezett UHT-tejek csomagolása területén került sor, hiszen fel kívánják venni a versenyt az UHT-piac külföldi szereplőivel.


 Az ünnepélyes átadásakor Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára rámutatott: céljuk, hogy a magyar emberek ellátása magyar gyárakból történjen, s friss magyar termékek jussanak a háztartásokba.
Hozzászólásában Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester kifejtette: 2005-ben a város aggodalommal figyelte, hogy eltűnhet a magyar élelmiszeripar egyik fontos bázisa; 2011 elejétől pedig az iskolatej programban a város az Alföldi Tejtől rendeli meg a tejet.
 Az Alföldi Tej Értékesítő és Beszerző Kft. 2003. április 30-án alakult 23 taggal, 6,7 millió törzstőkével és 85 millió liter tejtermelő kapacitással Hajdú-Bihar megyében, debreceni központtal. A termelői csoport 2005. április 13-án kapta meg az állami végleges elismertséget. A székesfehérvári tejüzemet a jelenleg 120 magyar tejtermelő tulajdonában lévő ATÉB az azóta felszámolt Parmalat Hungaria Tejipari Rt.-től még 2005 novemberében vásárolta meg.


A társaság 2006-ban logisztikai beruházásba kezdett: előbb átalakították a tejnek az üzembe való bejutásának útvonalát, új tejsilókat és kamiontöltő állomásokat építettek, továbbá új tejfölöző berendezéseket és tárolótartályokat állítottak fel. Szintén 2006-ban vezették be a piacra az Alföldi márkanevet. Később logisztikai központot építettek, melyet 2009. januárjában adták át: a központ csaknem egymilliárd forintos költséggel, európai uniós támogatással, mintegy 3500 négyzetméteren épült meg. A logisztikai fejlesztések pénzügyi forrását főként egy, még az üzemvásárlás idején a Magyar Fejlesztési Banktól felvett, 1,2 milliárd forint hitel adta. A tulajdonosok 2009. májusában összesen 1,2 milliárd forintra emelték a társaság jegyzett tőkéjét. Az Alföldi Tej Értékesítő és Beszerző Kft. 2008-ban 41 milliárd, 2009-ben 37 milliárd forint árbevételt ért el.
Mélykúti Tibor lapunk kérdésére elmondta: 2010-ben 31 milliárd forintos árbevételt értek el, s jelenleg ahhoz hasonló eredményt várnak 2011-re is.
A magyarországi tejszín- és tejfölgyártásban jelenleg piacvezető Alföldi Tej Kft. fehérvári logisztikai központjában és feldolgozó üzemében jelenleg több mint ötszázan dolgoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!