Nem csak egy tánc

Székesfehérvár - Sokszor hosszú hónapokig tanulják a diákok a szalagavató táncot, amit aztán egyetlen alkalommal mutatnak be az iskolai ünnepségen. A szalagavató táncok versenyének célja azonban éppen az, hogy ezeket az értékes produkciókat szélesebb körben is megmutathassák a csapatok, sőt, hogy megmérettethessék magukat más iskolákkal.

S. Töttő Rita

Szombaton délután zsibongással és színes csapatokkal telt meg a fehérvári Táncház, ahol a neves zsűri döntött a produkciókról.

- Tizenhárom csapat érkezett a versenyre, s mindenki más stílusú bemutatót tart – árulta el Tóth Gergő. A főszervező szerint az ország minden tájáról jöttek fiatalok a fehérvári Táncházba. Izgalom és kíváncsiság sütött a szemekből.

 



- Régóta együtt vagyunk, ezért biztos, hogy sokaknak tetszik a produkciónk – mondta a csinos fekete flitteres ruhába öltözött Gorzium Művészeti Szakközépiskola és Szakiskola diákja, Ignácz Nikolett, aki osztálytársaival Chicago-t idézték meg swinges stílusban. A pusztaszabolcsi Szabolcs Vezér Gimnázium diákjait Agg Ramóna tánctanár készítette fel a szalagavatóra és a versenyre is.

- Nehéz meghatározni a stílust, de mindenképpen modern, fiatalos és lendületes, tele különleges koreográfiákkal – mesélte. – Először zenét választottunk, majd ehhez idomult a tánc is. Igyekeztem olyan mozdulatokat tanítani a diákoknak, amelyeket könnyedén elsajátítanak.

 



A budapesti Weöres Sándor Gimnázium dráma tagozatos fiataljai számára persze nem volt ismeretlen a kreatív munka és a szereplés: - A mi produkciónk amolyan „vegyes felvágott”, mindenféle elemet és stílust tartalmaz – mesélte Korcsmáros Felícia, Zámbori Mónika és Kusznár Zsolt. A fiatalok a novemberi szalagavatón előadott táncukból mutattak be egy rövidített változatot. – Elsősorban a buli kedvéért jöttünk, persze nem lenne rossz nyerni sem – vallották be töredelmesen. 

Szintén a fővárosból érkezett a Jedlik Ányos Gimnázium végzős csapata, akik a 20-as, 30-as évek swing hangulatát idézték meg előadásukban és gyönyörű fellépő ruhájukkal egyaránt. A pöttyös-pörgős rucik a kor rock and roll stílusát elevenítették fel.

 



– Nem akartunk átlagos táncot, kihívásra vágytunk – mondta Borbás Enikő diák és csapattársai, akik egyébként koreográfusuknak, Mogyorósi Krisztinának köszönhették a nívós produkciót. – Határozott elképzelésekkel érkeztek hozzám a fiatalok a szalagavató előtt, így nem volt nehéz dolgom – mondta nevetve. Persze rajtuk kívül még sokan felléptek a rendezvényen.

 

 



Itt volt a budapesti Álmos Vezér Gimnázium, csapata, a szegedi Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola versenyzői, a dunaújvárosi Bánki Donát Gimnázium szalagavatós osztálya, a székesfehérvári Aranykéz Szakközépiskola, a Ciszterci Szent István Gimnázium, valamint a Bugát Pál középiskola, az agárdi Chernel István Gimnázium, a zalaegerszegi Mindszenty József és a kisteleki Árpád Fejedelem Gimnázium versenyzői is.

 

A zsűrinek persze nem volt könnyű dolga, de végül döntött: a harmadik a Belvárosi I.István Középiskola Bugát Pál tagintézményének csapata lett, a második a Gorzium Művészeti Szakközépiskola és Szakiskola, az első pedig Jedlik Ányos Gimnázium swingesei lettek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!