Keresni kell az álmokhoz vezető utat

Agárd - Manapság sokat hallani a "Pedagógus életpálya modell" kialakításáról. Minden embernek a lehetőségeihez képest meg kell találni azt az utat, ami szakmai előrelépést, kihívást ugyanakkor feltöltődést, elismerést hoz számára - árulta el Vitányiné Horváth Ildikó.

Miskei Anita

- Az Egész életen át tartó tanulási programnak köszönhetően egyéni pályázat útján egy hetet töltöttem el Brüsszelben az Európa iskola óvodájában.  Az óvodába elsősorban az Európa Parlamentben dolgozó, különböző nemzetiségű szülők gyermekei járnak. Reggel egy aulában gyülekeznek a spanyol, dán, angol, francia, német, magyar  anyanyelvű gyerekek, és negyed kilenctől mehetnek a csoportszobába saját óvónőjükkel - mesélte Ildikó.  -  Célom volt megismerni az ottani óvodában folyó pedagógiai elveket, módszereket, szokásrendszert, a csoportok közötti hasonlóságokat és a különbségeket. A kinti intézmény dolgozói nagyon készségesen segítettek ebben. A magyar szekcióban a magyar óvodapedagógiára jellemző nevelési és fejlesztési módszerek, tevékenységek szellemében folyik a munka. Ugyanakkor vannak csoportok, ahol írni, olvasni tanulnak.
A szakember tapasztalatairól mesélve elmondta, tízórait, uzsonnát otthonról visznek a gyerekek. Az ebédet egy  étkezdében fogyasztják el, egyszerre  200 gyermek. Kiszolgálásukra pedig külön személyzet van.
- Érdekesség, hogy csak a magyar csoportban mosnak fogat, és csak a magyar gyerekek pihennek le ebéd után, a többiek az udvarra mennek játszani. Ágyak itt nincsenek, egy szőnyegre heverednek le a gyerekek.  Szerdán és pénteken rövid nap van, csak délig van óvoda. Azok a gyerekek, akiért nem tudnak a szülők menni, mehetnek "gardöribe", ami fizetős. Működik az iskolabusz, amivel óvodások is közlekednek - tette hozzá.
Az óvodapedagógus munkáját két asszisztens segíti. A csoportban mindig  van a három ember, hiányzás esetén óraadó pedagógust hívnak be, akik készenlétben vannak.  
Végül hozzátette, az ott szerzett ismereteket  itthon is tudja kamatoztatni intézményükben a napi munka során. -  Mindenkit arra biztatok, álmodjon, és találja meg az álmaihoz vezető utat.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!