Japán - Elképzelhető, hogy megsérült egy reaktormag (frissülő hír)

Japán atombiztonsági tisztségviselők pénteken közölték: elképzelhető, hogy a Fukusima-1 atomerőmű valamelyik reaktormagja megsérült, és ha így van, akkor nagyobb a veszélye annak, hogy több radioaktív szennyeződés kerül a környezetbe.

MTI

A japán miniszterelnök borúlátó nyilatkozatot tett

A fukusimai atomerőművel kapcsolatos helyzet alakulását nem lehet előrelátni - ezt a borúlátó kijelentést tette Kan Naoto japán miniszterelnök pénteken egy sajtóértekezleten, éppen két héttel a szigetországot sújtó hatalmas földrengés és cunami után.
"Azon dolgozunk, hogy a helyzet ne súlyosbodjon. Rendkívül elővigyázatosnak kell lennünk" - mondta a kormányfő.  
Nem sokkal a miniszterelnöki bejelentés előtt került nyilvánosságra, hogy leállították a helyreállítási munkálatokat a fukusimai egyes számú atomerőmű két reaktorblokkjában a víz radioaktivitásának rendkívül magas szintje miatt. Egyes vélekedések szerint megsérülhetett a hármas reaktort körbevevő rozsdamentes acélburkolat.  Ugyanakkor a reaktorban a nyomás és a hőmérséklet stabil. 
Az erőművet működtető cég, a Tepco pénteken bejelentette, hogy megkezdte édesvíz befecskendezését az egyes és a hármas reaktor hűtésére, s a közeli jövőben ugyanezt tervezik a kettes reaktornál is. Eddig tengervízzel hűtötték a reaktorblokkokat, ám a sós víz - amelynek korrodáló hatása jóval erősebb az édesvízénél - súlyosan megrongálhatja a belső rendszerek alkatrészeit.

Japán északkeleti részét helyi idő szerint péntek este viszonylag jelentős, 6,2-es erősségű földrengés rázta meg. A földmozgás központja ugyanazokban a körzetekben volt, ahol a két héttel ezelőtti, 9-es erősségű rengés pusztított, s amelyet azóta rengeteg utórengés követett. Cunamiriadót nem rendeltek el. 
A japán kormány szerint a két héttel ezelőtti földrengés és cunami okozta károk összege meghaladhatja a 200 milliárd eurót. Ebbe még nincs beleszámítva az a hatalmas veszteség, amelyet a japán cégek szenvedtek a természeti csapás következményei miatt, illetve a fukusimai atomerőműben kialakult vészhelyzet várható hatásai.
A földrengés óta számos japán városban alakult ki áruhiány, elsősorban rizsből és palackozott vízből csappantak meg az üzletek készletei. Az ok - a tömeges felvásárlás mellett - az akadozó áruellátás és az egyes boltokat, szupermarketeket sújtó áramkimaradás.
Az amerikai Wal-Mart kereskedelmi hálózat japán leányvállalatának, a Szeijunak számos üzletét be kellett zárnia, mivel a földrengés, illetve a cunami következtében súlyosan megrongálódtak. A Metro Cash&Carry Tokióban és környékén lévő kilenc áruháza áruhiánnyal küzd, egyes termékek (rizs, tej, kenyér, készételek, palackozott víz) teljesen kifogytak. Más áruféleségekből sem sokkal jobb a helyzet: nehéz hozzájutni WC-papírhoz, papír-zsebkendőhöz, elemekhez. A polcok feltöltöttsége 60-65 százalékos. Átmenetileg elfogytak a nyers halak is, ám ezen a téren az utóbbi napokban javult az ellátási helyzet.
Számos hazai terméket ki kellett vonni a forgalomból, miután a hatóságok radioaktív részecskéket fedeztek föl bennük. A Metro szóvivője szerint ilyen volt a Fukusima és Ibaraki környékéről származó spenót, brokkoli, káposzta és tej.

Erős radioaktivitást mértek két japán utazón Kínában

 Erős radioaktivitást mértek két japán utazón és egy Tokióból érkezett teherhajón Kínában - közölte pénteken a kínai szakhatóság. A két japán állampolgár még szerdán érkezett légi úton a kelet-kínai Vuhszi (Wuxi) városba, ahol a fedélzeti ellenőrzésen szűrték ki őket. Az utasokon mért sugárzás "jelentősen meghaladja" a megengedett mértéket - áll a minőségfelügyeleti, -ellenőrzési és karantén főhivatal(AQSIQ) közleményében.
  Az egyik utas a Fukusima prefektúrától mintegy 350 kilométerre fekvő Naganóból érkezett, míg a másik a Fukusimától 200 kilométerre lévő Szaitama prefektúrából jött. A két japán személyt kórházba szállították, orvosi ellátásban részesítették őket, a csomagjaikat, ruháikat ugyancsak kezelték - szól a tájékoztató, amely még megjegyzi: a két japán nem jelent veszélyt a környezetére.
Az AQSIQ ugyancsak pénteken jelentette be, hogy a normálistól eltérő sugárzást mértek egy kínai kikötőben egy japán teherhajón. Azt nem közölték pontosan, hogy magán a hajón vagy a rakományán észlelték a szennyezettséget.
 A Mitsuki O.S.K. Lines hajója az Egyesült Államokból indult és Tokió érintésével érkezett a Fucsien (Fujian) tartományi Hsziamenbe (Xiamen) kedden reggel. A szakhatóság egy nappal korábban szólította fel a helyi állomásokat, hogy fokozzák a Japánból érkező élelmiszerek ellenőrzését. A Hszinhua hírügynökség jelentése szerint további intézkedésig a hajó még a kikötőben horgonyoz.
 A kínai nukleáris biztonsági felügyelet csütörtökön bejelentette, hogy Kínát további három napig nem éri el a japán atomerőműnél keletkezett radioaktív szennyeződés, így egyelőre nincs veszélyben a kínai környezet és a Kínában élők egészsége.

Édesvízzel hűtik a reaktorokat

Megkezdték az előkészületeket Fukusima egyes számú atomerőművében arra, hogy édesvízzel hűtsék a legnagyobb problémát jelentő atomreaktorokat. Kitazava Tosimi nemzetvédelmi miniszter pénteken közölte, hogy amerikai szakértők javaslatára és aktív segítségével térnek át az édesvízre. Eddig tengervízzel hűtötték a reaktorblokkokat, ám a sós víz - amelynek korrodáló hatása jóval erősebb az édesvíznél - súlyosan megrongálhatja a belső rendszerek alkatrészeit.
Az utóbbi néhány nap során részlegesen már édesvizet használtak a reaktorépületek hűtéséhez, hogy elkerüljék a helyzet további romlását a reaktorok hűtőrendszerében. A közeli víztározóból szállítottak édesvizet az atomerőműhöz, de ennek mennyisége nem elegendő, ezért amerikai segítséggel Jokoszukából hoznak majd édesvizet.

Az erősen sugárzó víz miatt az 1-es és 2-es blokkban leállították a munkát

Leállították a helyreállítási munkálatokat pénteken a fukusimai egyes számú atomerőmű két reaktorblokkjában a víz radioaktivitásának rendkívül magas szintje miatt. Az erőművet működtető áramtermelő vállalat, a Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) közölte, hogy az egyes és a kettes reaktort körülvevő épület földszintjén találtak erősen radioaktív vizet.
 A rendkívül magas, a megengedett értéket tízezerszeresen meghaladó sugárzás miatt csütörtökön a hármas reaktorblokk turbinatermének alsó szintjén kellett megszakítani a munkát. Japán szakértők szerint a sugárzás szintjének ilyen nagy mértékű megugrása abból adódhat, hogy maga a reaktor rongálódott meg. A sugárszennyezett víz kiszivattyúzását megkezdték.

Tokió: teljesen biztonságosak a kikötők

A japán közlekedési minisztérium megpróbálja eloszlatni az attól való félelmet a nemzetközi hajózási cégek körében, hogy sugárveszély van Tokióban és Jokohamában, a minisztérium pénteki közlése szerint az ország legnagyobb kikötői "teljesen biztonságosak".
Legalább két olyan német hajózási társaság van, amely a sugárfertőzéstől félve elkerüli a Tokiói-öböl kikötőit, tudván, hogy azok a megsérült Fukusima-1 atomerőmű közelében vannak. Ha más társaságok is követik ezek példáját, akkor az újabb fennakadást okozhat a nemzetközi kereskedelemben.
Az erőműtől 240 kilométerrel délre fekvő Tokióban a radioaktivitás szintje csütörtök este alatta volt annak, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) még természetesnek tekint - közölte a minisztérium.

Elképzelhető, hogy megsérült egy reaktormag

Japán atombiztonsági tisztségviselők pénteken közölték: elképzelhető, hogy a Fukusima-1 atomerőmű valamelyik reaktormagja megsérült, és ha így van, akkor nagyobb a veszélye annak, hogy több radioaktív szennyeződés kerül a környezetbe. Nisijama Hidehiko mindazonáltal hozzátette, hogy a szóban forgó reaktornak van valamennyi megtartó képessége. Ebből az következne, hogy a 3. blokk magja sérült meg.
Helyi szakemberek szerint a károsodás inkább más berendezést érhetett, vagy a vezetékhálózatot vagy a pihentető medencét.
 A sérülés akkor keletkezhetett, amikor március 14-én hidrogénrobbanás történt a 3. blokk másodlagos konténmentjében, vagyis a nem hermetikusan záró reaktorépületben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!