Bumeráng: mégis turnézhatnak Dunaújvárosban a rádiósok

Az ország egyik leghallgatottabb reggeli rádióműsorában Dunaújváros volt a fő téma hétfőn. A Boros Lajos és Bochkor Gábor vezette Bumeráng tavaszi turnéjának újvárosi állomásának kijelöléséért közterületfoglalási kérelemmel fordult az önkormányzathoz. Előbb szóban megegyeztek, majd a hivatal felmutatta a piros lapot.

Szabó Szabolcs

Érdemes lenne forintosítani, hogy pontosan  mennyi pénzért kellett volna reklámidőt vásárolni ahhoz, hogy az ország egyik leghallgatottabb rádióműsorában szűk másfél órán át Dunaújváros legyen a vezető téma. A nem várt városmarketing alapjául  egy szintén nem várt levél szolgált, amelyet a dunaújvárosi önkormányzattól kapott a Bumeráng rádióműsor szerkesztősége, és a népszerű műsor otthonául szolgáló Neo FM.


A hivatalos levélben az állt, hogy a Bumeráng stábja által választott egyetlen közterületen sem támogatja az élő műsor megrendezését a hivatal. A reggeli bejelentés után a DH úgy értesült, hogy Cserna Gábor polgármester saját hatáskörben döntött a kérdésben. Az adás szerkesztői az élő műsorban többször is nehezményezték az önkormányzattól érkezett elutasítást, kiemelve, ilyen jellegű élő műsorral még soha nem jártak Dunaújvárosban, ráadásul szóban előzőleg már sikerült megegyezniük a helyi illetékesekkel. Többször is hangoztatták, hogy a Bumeráng történetében hasonló tilalommal még nem találkoztak.  Kora délelőttre a hír már bejárta a közösségi portálokat, a Bumeráng szerkesztőségébe (is)  a DH-hoz is  folyamatosan érkeztek a telefonok, az sms-ek. Az adás szerkesztői három lehetséges megoldást vázoltak fel a műsorzárás előtt: 1. Korábbi döntését megváltoztatva, az élő műsorhoz az önkormányzat mégis biztosítja a közösen kiválasztott közterületet. 2. Az április nyolcadikára, azaz jövő hét péntekre tervezett élő műsort magánterületen, vagy egy Dunaújvároshoz közeli településen rendezik meg (A rácalmási Jankovich-kúria, több magánszemély, és egy nagyáruház is jelezte, hogy vendégül látná a stábot). 3. Dunaújváros és környéke a kialakult helyzet miatt kiesik a Mosolyturné címmel népszerűvé vált országjárás menetrendjéből.    
A hétfő reggeli adás alatt kerestük az önkormányzatot, miért is lett nemkívánatos esemény  a városban a Bumeráng országjárása. Délután fél egykor a következő hivatalos közlemény érkezett  Cserna Gábor polgármester aláírásával   szerkesztőségünkbe, amelyben az alábbi indoklás szerepelt: "A korábbi évek tapasztalataiból kiindulva, mely során Dunaújvárosban vendégeskedett az utazó műsor, számos problémát fogalmaztak meg a városlakók  többek között , abban a vonatkozásban, hogy munkahelyre jutásukban, munkavégzésükben milyen módon és mértékben zavarta őket az említett produkció. Tekintettel ezen korábbi bejelentésekre, személyes jogkörömben eljárva úgy ítélem meg, nem járulok hozzá a műsor területfoglalási kérelméhez."
Bár a problémásnak mondott utazó műsort konkrétan nem nevezte meg a polgármester közleményében, de információink szerint a 2009 májusban Dunaújvárosban vendégeskedő úgynevezett Vogavadászat (az akkori Sláger Rádió égisze  alatt futó rádiós országjárás. Voga János, Dunaújvároshoz kötődő műsorvezető főszereplésével) vélt vagy valós negatív tapasztalatai verhették ki a biztosítékot a döntnököknél.
A hétfői rádióadásban a műsorvezetők felhívták a polgármestert is, aki akkor nem kívánt nyilatkozni az ügyben.     Hétfőn délután egy óra magasságában kerestük a Neo Fm-et is, ahol Kalácska Péter rádiós műsorvezetőtől azt az információt kaptuk, hogy időközben sikerült megegyezésre jutni Cserna Gábor polgármesterrel, így április nyolcadikán a Dózsa György úton vendégeskedhet majd a Bumeráng. Mindezt később több fórumon is megerősítették, majd az önkormányzat is visszavonta korábbi hivatalos közleményét.
Bővebb tájékoztatást az önkormányzat sajtófelelőse, Németh Tünde keddre ígért, ám annyit elárult, hogy hétfőn délután Cserna Gábor polgármester és a Neo FM promóciós vezetése kompromisszumra jutott. Hogy mi állhat a későn jött megállapodás hátterében, arról szerettük volna megkérdezni Baji Anitát, a Bumeráng műsorigazgatóját, ám lapzártánkig nem sikerült elérnünk.
A közösségi portálokon közben a műsor vezetői, Boros és Bochkor is megerősítette, hogy a Bumeráng országjárása érinti Dunaújvárost  a korábban már megadott időpontban és valószínűleg majd a Dózsa György egy forgalmasabb szakaszán találkozhatnak a népszerű rádiósokkal a helyi rajongóik.
Egy biztos: kedden ismét szó lesz Dunaújvárosról az országos rádióadó reggeli műsorsávjában. Remélhetőelg immáron csak pozitív előjelekkel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!