Tavaly a Madárvárta épülete újult meg, most a kuratórium?

Székesfehérvár - Új kuratóriumot kap a Madárvártát is működtető alapítvány. Radetzky Jenő alapító szerint adottak a feltételek a színvonalasabb tevékenységhez.

Tribolt Lajos

 

A megyei önkormányzat Radetzky Jenővel és a Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel közösen döntött 1993-ban a "Természetvédelem és hazafias nevelés Alapítvány" létrehozásáról.
Az alapítvány létrehozásának és tevékenységének célja annak a kezdeményezésnek és hagyománynak a továbbművelése és fejlesztése volt, amelyet az  idősebb Radetzky Jenő a Chernel István Madárvárta létrehozásával,  valamint az ott kialakított ifjúságnevelési munkájával megteremtett. Célja volt  továbbá, hogy a néhai Radetzky Jenő által rögzített elveknek megfelelően biztosítsa  a hazai természetvédelem - különös tekintettel a regionális értékekre -, valamint a  nemzetközi természetkutatók kapcsolatát, ezzel is segítve Fejér megye természeti  értékeinek megvédéséért folytatott környezetvédelmi harcot.
 Az alapító okiratban további célként került meghatározásra a hazaszeretetre, a  magyar és az egyetemes tudomány, kultúra tiszteletére való nevelés, valamint az  ezen elveket valló és tanító néhai Radetzky Jenő munkásságának feldolgozása és  szellemi hagyatékának megőrzése.
 
Mindezt a megyei közgyűlés csütörtöki ülésének egyik előterjesztéséből idéztük. Abból, ami azután megállapítja, hogy az alapítvány kuratóriuma az utóbbi időben nem kellő intenzitással látta el feladatát, jó ideje nem is ülésezett a kuratórium, és a megyei önkormányzatot 2006 óta nem  tájékoztatta tevékenységéről. Az  előterjesztés szerint ezzel veszélyezteti az alapítványi célok megvalósulását. Ezért javasolják a teljes kuratórium visszahívását, a kuratórium létszámának csökkentése után pedig új testület megválasztását.
Felhívtuk Radetzky Jenőt, az alapítvány egyik létrehozóját. Ő azt mondta, a kuratórium megújítására szükség van, s várhatóan az új összetételű testület jobban dolgozik majd. Hiszen a feltételek adottak. A gárdonyi önkormányzatnak köszönhetően a Madárvárta megújult. Radetzky Jenő azt is elmondta, hogy szülőhelyén, a Pest megyei Tárnokon utcát neveztek el édesapjáról, s emlékszobát alakítottak ki. Szerinte a megyei önkormányzat érti, hogy a természetszeretet és a hazaszeretet összefügg, ahogy azt az idősebb Radetzky Jenő is vallotta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!