Kulisszatúra Etyekwoodban

Ennél plasztikusabban aligha érezhető, hogy miként csapják be az érzékei az embert a film által, mint ha betéved a filmes kulisszák közé. S hiába látja, hogy a falak nem igazi falak, a potyogó vakolat szándékosan potyog, s festett illúzió a középkori város hangulata - a csalóka érzékek képesek elvarázsolni!

Zsohár Melinda

Az etyeki Korda Stúdióban rendeztek agrárgépshow-t a múlt héten, s vélhetően az eleddig a nagyközönség előtt szigorúan őrzött színhely megnyitása is nagy csáberővel bírt, mert ugyancsak sokan látogattak el a kiállításra és vásárra. Nem filmes szakmai közönség jelent meg tehát, s nem is újságírók, esetleg kultúrsznobok tették tiszteletüket ott, ahol nem is oly régen Jeremy Irons vagy Doug Jones forgatott, hanem az expó látogatói jelentkeztek be az idegenvezetés-szerűen bemutatott rövid túrára. Olcsó poén, nem azért sütöm el, de sokan azt hiszik, azért Korda a stúdió, mert neves könnyűzenei előadónkkal hozzák összefüggésbe, pedig ugye, nem. Korda Sándor, azaz Sir Alexander Korda az elképesztően tehetséges magyar zsidó származású, Pusztatúrpásztón született fiú világhírt szerzett magának a filmgyártásban. Az 1919 után emigrált Kordát Angliában lovaggá ütötték, a mesés Hollywoodot is bevette, karrierje igazi sikertörténet. Demján Sándor ezért nevezte el róla az etyeki stúdiót, amelyben nem mellesleg a világ legnagyobb egyterű műterme épült meg. Az egy épület hatezer négyzetméterén képesek a legmodernebb eszközökkel megjeleníteni bármely színhelyet, s filmtrükköt. A látogatás során ugyan ide nem vezették be a csoportokat, de elmondták,  tengeri felvételeket is képesek itt forgatni, irdatlan mennyiségű víz beterelésével. A csaknem 40 ezer négyzetméteren hét műterem található, 20 hektáron zavartalanul csatázhatnak akár, csak a raktárak területe 5500 négyzetméterre rúg, s a legkorszerűbb módon képesek mindenféle szolgáltatást biztosítani az étteremtől kezdve a vetítőn át a sminkszobákig.


 Szóval az illúzió. Egyértelműen látszott, hogy a Hellboy2 forgatására felépített New York-i utca patyomkin-falait hátulról kitámasztott oszloperdő tartja, mégis zavarbaejtően élethű amerikai utca benyomását keltette. Az üzletek leeresztett redőnye mögé szeretne belesni az ember, s hitetlenül bámulja a néma házakat, illetve a díszleteket, amelyek 2007-ben a forgatás nyüzsgésétől lehettek hangosak. A Hellboy az amerikai képregény-irodalom népszerű darabja, főszereplője a magyarul szellemesebben hangzó ördögfattya, illetve ördögfajzat figurája. A műfaj kedvelői jól ismerik Ron Pearlmant Hellboy szerepében, s Doug Jones-t mint Abe Sapient. A szuperhősös mai mese második része, a Hellboy 2 75 millió dollárba került, s Prága helyett számos jelenetét Etyeken vitte filmre az Oscar díjas Guillermo de Toro rendező. A filmben szerepel herceg, troll, paranormális nyomozóiroda, de mielőtt könnyen ítélkeznénk e mai mese fölött, idézzük  mondjuk a Piroska és a farkast, utóbbit hasában a nagymamával és az unokával, akik élve bújnak ki a vadász áldásos közreműködése nyomán. Miért szeretnének ennél okosabb történeteket a mai mesekedvelők?
 A New York-i utcától párszáz méterre két helyszínen is a középkorba csöppen a látogató, nem kevésbé hangulatos kivitelben. Az idegenvezető  szerint idén májustól valóban stúdiólátogatásra hívják a filmrajongó turistákat, s a tervek szerint számos szolgáltatással dobják fel a kulisszatúrákat Etyeken. A 15. század végi Rómát, annak pár részletét építették fel a Borgias azaz A Borgiák című minisorozat forgatására. A híres-hírhedt Borgia-család viselt dolgait megelevenítő filmsorozathoz a Szent Péter Bazilika bejárata, s a középkori reneszánsz világváros egy részlete épült fel, amely impozáns látványt nyújt a főszereplő, Jeremy Irons és a többszáz fős stáb fájó hiánya ellenére is. A Borgiak (fonetikusan: bordzsák) ugyan az egyik látogató csodálkozó kérdése alapján porzsáknak értődött, de ez is olcsó poén - mentségemül szolgáljon, hogy igaz. A film 1492-ben indul, amikor Rodrigo Borgia VI. Sándor pápa néven kerül a katolikus egyház élére. S színre lép Lucrezia Borgia, a méregkeverőként emlegetett szépséges Borgia-lány is,  nekünk csak a szélfútta hideg kulisszákkal kellett megelégednünk.
  Forgattak magyar filmeket is az Etyekwoodnak is titulált stúdió épületeiben. Goda Krisztina Kaméleonját és Herendi Gábor Valami Amerika 2-jét, mindezekről szintén cikkeztek a lapok és internetes portálok. Nincs okunk alábecsülni Etyekwoodot, amelyet szőlőparcellák és szántóföldek ölelnek körbe, s alant, a dombhajlatban húzódik a szép sváb-magyar falu. A modern technika és a kies táj készen áll a filmes világ szereplőinek fogadására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!