Kik a legnagyobb adósok? Milliárdok után fut a hatóság

FMH - Az adóhatóság közzé tette honlapján legújabb, harmadik adóslistáját. Az élmezőnyben több megyei érintettséget is találni.

Klecska Ernő

A lista élén a diósgyőri acélművet üzemeltető cég áll több mint 12 milliárd forinttal. A felszámolás alatt álló DAM 2004 Kft., amely pár évig  a Dunaferr Rt. többségi tulajdonosa, a Donbass-csoport érdekkörébe tartozó Európahíd 2003 Kft. tulajdonában állt,  6,7 milliárd forintos köztartozást halmozott fel. Ez önmagában is rekord,  az arra rakódó 5,9 milliárd forintos jogkövetkezménnyel együtt pedig különösen az.
410 millió 951 ezer forint adóhiánnyal és a 330 millió 755 ezer forintnyi jogkövetkezménnyel egy fülei cég, a H & H Security Vagyonvédelmi és Szolgáltató Bt. is előkelő helyen áll - e társaság adószámát 2009. szeptember 28-án törölték. Tőle alig két hellyel marad le  a vele egy címen lévő Predator Security Személy- és Vagyonvédelmi Kft., amely 401 millió 261 ezer forint adóhiánnyal és a rárakodó 341 millió 428 ezer forint jogkövetkezménnyel vívta ki e helyet.
A felszámolás alatt álló Alfa Busz Kereskedelmi Kft. 147 millió 680 ezer forinttal és 83 millió 692 ezer forint jogkövetkezménnyel tartozik. A kislángi, ugyancsak felszámolás alatt álló Fekete & Fia Mezőgazdasági, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. e követelése 146 millió 442 ezer és 93 millió 414 ezer forint. A pettendi Üzletlánc Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 107 millió 803 ezer és 85 millió 319 ezer forinttal szerepel a listán. A lajstromban közel százhúsz gazdasági társaság és több mint ötven magánszemély  van, néhány adózó neve többször is felbukkan.  A felsorolás az adó- és járuléktartozások mellett a bírságot és pótlékot, az úgynevezett jogkövetkezményt is tartalmazza.

Magánszemélyek közül egy sárbogárdi férfi a megyei csúcstartó: neki csaknem 250 milliós adótartozása van. Egy fehérvári férfi 37 millió 631 ezer forint adóhiányt és 35 millió 82 ezer forint bírságot és pótlékot szedett össze. Egy kőszárhegyi hölgy 31 millió 629 ezer forint adóval és annak következményeként 29 millió 685 forinttal tartozik.
A névsorban hosszú ideje most is a kereskedelmi cégek dominálnak, a szereplők többsége felszámolás alatt áll.
A listával egy időben az állami adóhatóság, a NAV  az adósok szégyenlistájával egy időben egy másikat is közzé tett. Ezen az állami adóhatósághoz teljesítendő bejelentkezési kötelezettséget mulasztókat sorolják. Erre a szervezetnek az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 55. paragrafusának (4) bekezdése rendelkezik. Itt most mindössze 33 név szerepel.

E listákat az adóhivatal legutóbb január 27-ikén hozta nyilvánosságra: az akkori adatok a tavaly december 31-edikei állapotot tükrözték. Az állami adóhatóságnál nyilvántartott, 180 napon keresztül folyamatosan fennálló, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező nem magánszemély adózók száma 1999 volt. Az ugyanilyen paraméterekkel, de 10 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező magánszemélyek és egyéni vállalkozók listája 3283 tagot számlál.
Sok cég esetében bottal lehet ütni  a nyomot. A visszaéléseknek kíván gátat vetni az jogszabálymódosítás is, amely a 2010. december 31-ike óta előírja a nyomtatványforgalmazóknak azt, hogy az általuk értékesített, adóigazgatási azonosításra alkalmas számla- és nyugtatömbök esetében a vevőt a vásárlás során képviselő magánszemély nevét és adóazonosító számát is fel kell írniuk.  Az adatszolgáltatásnak ezen kívül tartalmaznia kell az értékesített nyomtatványok (számlatömbök, nyugtatömbök) megnevezését, a nyomtatvány sorszámát (tól-ig), a vevő nevét és címét (székhelyét, telephelyét) és a vevő adószámát. A törvényben előírt bármely adat hiánya, vagy hibája miatt az adatszolgáltatás hibásnak minősül és ez az adózás rendjéről szóló törvény (Art.) szerinti mulasztási bírság kiszabását vonhatja maga után.

Az állami adóhatóság  a negyedévet követő 30 napon belül  közzé teszi azoknak a nevét, lakóhelyét, székhelyét, a megállapított adóhiány és jogkövetkezmény összegét, akiknek terhére az előző negyedév során jogerőre emelkedett határozatban ezt megállapították.

A közléshez szükséges határ magánszemélyeknél 10, más adózóknál 100 millió forintot meghaladó adóhiány, ha az erről szóló határozatban előírt fizetési kötelezettségnek az adott határidőben nem tettek eleget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!