Hengerelt a Fehérvár

Mindkét együttesnek égető szüksége volt a győzelemre az EBEL legutóbbi, 45. fordulójában. A sorsdöntő mérkőzést az ellenállhatatlanul játszó Fehérvár nyerte.

Tóth Bence

 

Sapa Fehérvár AV19 – HDD Tilija Olimpija Ljubljana 6-1 (3-0, 1-0, 2-1)

Székesfehérvár, 3200 néző. Vezette: Falkner, Nagy, Németh.

Sapa Fehérvár AV19: Hetényi – Horváth, Tokaji, SOFRON 2, Ladányi (1), VAS 1 (2) – Kranjc (1), Jobb, Palkovics (1), JOHANSSON 2, Mihály (1) – Durco (1), Orbán, Kovács (1), Holéczy (1), Benk 1 – Maklári, Vaszjunyin, Tóth A. Vezetőedző: Kevin Primeau.

HDD Tilia Olimpija Ljubljana: Chabera – Henry, Tory, Mustonen, Higgins (1), Hughes (1) – Vedlin, PAVLIN 1, Golicic, Sachl, Pance Z. – Dervaric, Kantee, Pance E., Music, Hocevar – Groznik, Sefic, Kralj, Stopar. Vezetőedző: Hannu Jarvenpaa.

Kiállítások: 8 perc, ill. 6 perc

"A szezon elején éreztem már, hogy a rájátszást érő pozícióért a szlovén együttesekkel fogunk versenyt futni" - Ocskay Gábor megérzése bejött, hiszen a tabellára tekintve pont a Jesenice és a Ljubjlana állja az útját az Ördögöknek. - "Hatékony, kiállításmentes védekezéssel lephetjük meg a szlovéneket és fontos, hogy emberelőnyeinkből valós előnyt kovácsoljunk. Ahogy fogy az idő, minden egyes találkozó felértékelődik." - így várta a tegnapi négypontos találkozót a szakosztály vezető.

Kapkodva kezdett a Sapa, melyet egy-két eladott korong jelzett. Hogy a hazaiak szerencsére gyorsan magukra találtak, arról Vas, majd Palkovics életerős lövése tanúskodott. Pintaric, a szlovének villachi sikerének kovácsa helyett Chabera kezdett a kapuban. Igaz, hogy Palko lövését a cseh portás kispárgázta, ám a kipattanó korongot Mihály visszatette a kapu torkában árválkodó Johanssonnak, a svéd center pedig felemelte a pakkot, mely a kapuvas és mamut között épphogy befért 1-0. Holéczy 25 másodpercen belül már másodszor mehetett a büntetőpadra, ám Hetényi lehúzta a rolót, sőt a szezon újabb  emberhátrányos gólja jelezte, hogy nagyszerű napot fogott ki a Fehérvár. A 10. percben Vas robogott el a jobb szélen védhetetlen lövést eleresztve 2-0. A szlovének számára a forró percek ezzel még nem értek véget Egy káprázatos összjáték után Vas gólja mellé gyorsan begyűjtött egy asszisztot is, Sofront hozta kihagyhatatlan helyzetbe 3-0. Erre mondják, hogy sakk-matt. A biztos vezetés nem vette vissza a Sapa lendületét, így az újabb középkezdéstől a vendégeket csupán a kapuvas mentette meg, miután Holéczy tüzelt.

A szünet után kezdett magához térni az első harmad okozta sokkot követően a zöld-fekete mezes együttes. Ehhez ugyan kellett egy újabb, a találkozón már harmadik hazai kis büntetés, ám ezzel sem tudtak mit kezdeni a látogatók. Mozgalmassá vált a találkozó, a fehérvári harmadban egy 2-1 elleni szituáció, míg a másik oldalon Kovács bal szélen történő megiramodása okozott izgalmakat, ám a fehérvári csatár kiszorított helyzetből már nem tudta bevenni Chabera ketrecét. Hasonló sorsra jutott nem sokkal később Sofron is, a helyzete kimaradt, majd az arcát kis híján Vedlin szabta át. Szerencsére a fiatal csatár komolyabb karcolások nélkül vészelte át a kellemetlen szituációt, sőt a büntetést rekordgyorsasággal (14 másodperc alatt!) kihasználta a Sapa. A 10. percben buli után Vas tette ki a korongot a sértett Sofronnak, aki nemes bosszút ált korábbi sérelmeiért 4-0. Ellenállhatatlanul játszott a Sapa Fehérvár AV19, szinte versenyeztek az Ördögök játékosai Kevin Primeau „kegyeiért”, hogy ki szerezz maradandóbb találatot: a vetélkedésbe Johansson, Palkovics és Tokaji is benevezett.

A záró játékrész a szurkolók számára már csak egy fejtörést okozott, hogy sikerül-e Sofronnak a mesterhármast összehoznia. A már 19 találatot jegyző tehetség életerős bombájával jelezte, hogy mindent megtesz ennek érdekében. A kék-fehérek taktikusan tartották az eredményt, helyzetek mindkét oldalon akadtak. Az 51. percben szépített a Ljubljana, Pavlin volt Higgins passzából eredményes 4-1. Jobb a büntetőpadra, Chabera pedig egy szlovén időkérést követően a padra került, mondhatni ideje korán, hiszen még 4 és fél perc volt hátra a derbiből. Pavlinekék az újabb előnyükkel sem tudtak mit kezdeni, sőt az üres kapuba Johansson talált 5-1. 54 másodperccel a vége előtt Benk állította be a 6-1-es végeredményt, miután mesteri szólója után az akciójának befejezésével a végsőkig kivárt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!