A megyei önkormányzat is elfogadta a költségvetést, a pénz felerészben a kórházra megy

Székesfehérvár - Csütörtök óta van elfogadott költségvetése a megyei önkormányzatnak. A közgyűlési pártok ugyan nem egyformán ítélték meg a helyzetet és a költségvetés terveztét, ám abban egyetértettek, hogy a levéltári beruházást be kell fejezni, mintahogy az összes folyamatban lévő fejlesztést folytatni kell, és a felmerülő nélkülözhetetlen munkákat is el kell végezni. A költségvetés főösszege 24,348 milliárd, aminek nagyjából a fele a kórház működési költsége. Az intézmények működésére 3,888 milliárd forintot szánnak.

Tribolt Lajos

A megyei önkormányzat központi finanszírozása az előző években állandóan csökkent. 2007-ben 556, 2008-ban 107, 2009-ben 103, 2010-ben 602 millió forinttal kevesebb támogatást kapott az önkormányzat. Most a csökkenés megállt, a költségvetési törvény alapján 64 millió forinttal több jár a megyei önkormányzatnak, mint tavaly.
Működési hiányának csökkentése érdekében a hivatal feladatellátási előirányzatát 10 százalékkal, a közgyűlés közvetlen kiadásait 35 százalékkal, az önkormányzat közmegjelenítésére fordítható keretet közel 50 százalékkal csökkentették, s megszüntették az elnöki és bizottsági pénzügyi kereteket. Így az 1,6 milliárd forintos folyószámlahitelen túli, a koncepcióban szereplő 1,3 milliárdos működési hiányt egy milliárd alá sikerült csökkenteni.

Az önkormányzat megtárgyalta a főjegyzői pályázatot. Egy külsős jelentkezett, ám az ő pályázata nem felelt meg a kiírásnak, így érvénytelen. Új pályázatot írtak ki 60 napos határidővel.
A közgyűlés a Természetvédelem és hazafias nevelés Alapítvány kuratóriumába beválasztotta: Mészáros Andrást (elnök), Lőrincz Istvánt, Paál Hubát, Tóth Istvánt és Csorba Gábort. A döntésre még igent kell mondania a másik két alapítónak, a Madártani Egyesületnek és Radetzky Jenőnek. A Velencei-tavi Szabdidő-, Verseny és Diáksport Közalapítvány kuratóriuma: Róth Péter elnök, Kirinovics Péter és Petes József tagok. A Fejér Megye Közoktatásáért Közalapítvány kuratóriumi elnöke Mátóné Szabó Csilla lett, tagjai: Orosházi Györgyné, ifj.Koszi Ferenc, Sipos Éva, Tóth Dezső, Gyóni András és Földi Zoltán.

Az előző év ár- és belvízvédekezéséről, a téli rendkívüli időjárás okozta gondokról Bárdos Zoltán alezredes,  megyei katasztrófavédelmi igazgató adott tájékoztatást. A helyzet még most sem megnyugtató, hiszen februárban 7 településen (Baracs, Csákberény, Daruszentmiklós, Gánt, Kulcs, Seregélyes, Ráckeresztúr) folyik megelőző intézkedés a belvízi károk elhárítására.  Félő, hogy a tavasz folyamán a belvíz újabb gondokat okoz.

Csütörtökön Fehérvár testülete is ülésezett, és szintén elfogadták az idei költségvetést. Részletek itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!