Rémálom a lakótelepen - a fűtéskálvária története

FMH - Mindössze 39-40 ezer forintos négyzetméteráron kínálta egy évtizede a Vásárhelyi úton felújított, egykor szovjet épületeket a vállalkozó. A lakásokat vitték, mint a cukrot, akkor senki nem hitte volna, hogy 2011-re fűtés nélkül marad az egész lakótelep.

Házi Péter

Amikor ez az írás megjelenik, egy hét után már ismét melegek a radiátorok a Vásárhelyi úti lakótelepen: csütörtökön este egy, közel egy évtizede húzódó ügyet sikerült megoldania a fehérvári városvezetésnek azzal, hogy a Széphő megvásárolta a kazánházat. Pedig a sztori egy évtizede még sikertörténetnek tűnt...

 

 

ROMVÁROS ÉS ÍGÉRETEK 

A város szempontjából meghatározó jelentőségű a megállapodás, hiszen tíz éve üresen állnak ezek a lakások, miközben nagy az igény az olcsó lakásokra - ezt Warvasovszky Tihamér egykori polgármester mondta 1999. június 5-én annak alkalmából, hogy a fehérvári önkormányzat aláírta a megállapodást Pamlényi Miklós cégével. A tengerentúli kapcsolataira igen büszke vállalkozó vállalta, felújítja az egykori fehérvári szovjet helikopterbázis mellett hosszú évek óta üresen árválkodó, kijevi panelból felhúzott épületeket. A Golden State Kft. igazgatója rendkívül alacsony, négyzetméterenkénti 39-40 ezer forintos eladási árat, s 2000. év végi átadási határidőt ígért, amit sokan kétkedve fogadtak, ám a vállalkozó megnyugtatásul elmondta: a tengerentúlról olcsón hozzá tud jutni a felújítási anyagokhoz. A városnak pedig a leromlott ingatlanok ellenértékeként 19 felújított lakás tulajdonjogát ígérte. Ekkor még senki nem sejtette, hogy néhány évvel később, különösen a téli időszakban mérgesedik majd el a helyzet a házakat fűtő kazánok körül.

SZERZŐDÉSI HIÁNYOSSÁGOK

Pamlényi ugyan némileg csúszott a lakások átadásával: az első 130 elkészült 2000 nyarára, a többi egy évvel később, ám a két-két és fél millió forint körüli vételár miatt igen kapósak voltak a frissen átadott otthonok. A beköltözők pedig nyugodtak voltak a fűtés kérdésében is, hiszen ott állt az épületek mellett a két kazánház.
Az elképzelés és a szándék jó volt, csakhogy amit most elszenvednek itt a lakók, az éppen az évekkel ezelőtt megkötött szerződés hiányosságait mutatja - ezt már 2004-ben Hrabovszky Ákos, Maroshegy akkori önkormányzati képviselője fogalmazta meg, aki szerint a legnagyobb gondot az okozza, hogy a szerződésben nem kötötték ki, hogy ki, milyen módon és meddig fogja üzemeltetni majd a kazánokat, s az sem derül ki, van-e elővásárlási joga azokra bárkinek.
Történt ugyanis, hogy a panelházakat felújító és a lakásokat eladó cég a két kazánházat is értékesítette 2004. januárban a Stopping Hungária Kft.-nek. Mindeközben a Golden State Kft.-vel (későbbi nevén Golden Bau Kft.-vel) már 2002 óta alig lehetett felvenni a kapcsolatot, s mint később kiderült, a cég felszámolása is megkezdődött. Kucsera Róbert, az új tulajdonos 2004-ben lapunk kérdésére elmondta, gondos körültekintéssel vette meg a kazánházakat, még a cégbírósági iratokból sem derült ki, hogy a korábban tulajdonos cég felszámolás alatt állt. Ha ugyanis valaki beadja a felszámolási kérelmét egy cég ellen, akkor a bíróság bizonyos idő elteltével meggyőződik arról, a cég valóban fizetésképtelen-e. Ha ez világossá vált, visszamenőleges hatállyal megállapít egy jogerősítő időpontot.
Így fordulhatott elő, hogy az új tulajdonos jóhiszeműen kifizette a vételár jelentős részét, ám a kazánok tulajdonjogáért ezt követően még sokáig pereskednie kellett. Valószínűleg ő sem ilyen boltra számított...

TÁVFŰTÉSBŐL KÖZPONTI FŰTÉS

A még 2002 augusztusában megkötött szolgáltatási szerződés záró rendelkezése azt tartalmazta, hogy a szerződés Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata által megalkotott, többször módosított 45/1995. IX. 28. számú rendelet - Távhőszolgáltatás legmagasabb díjainak megállapításáról és alkalmazásáról - figyelembevételével készült. Azaz távhőszolgáltatásnak minősül a kijevi panelházak fűtése, a városi közgyűlés által megállapított díjat fizették a fogyasztók. Legalábbis egy ideig.
A Golden State utolsó levele arról szólt, hogy a Stopping Hungária nem jogutód, ezért mindenkinek új szerződést kell kötnie. Sokan azonban nem írták alá az új szerződést, mert az új üzemeltető már nem a városi tarifáknak megfelelő összeget, hanem magasabbat kért a szolgáltatásért. Ezt egyébként azért tehette meg, mert a gazdasági versenyhivatal döntése értelmében az említett paneleknél központi fűtés működik (hiszen helyben van a kazánház). Központi fűtésre pedig más előírások és kisebb gázártámogatás vonatkozik, mint a távfűtésre, és az önkormányzat ármegállapító joga sem érvényes ilyen esetben.
Most az önkormányzatnak kell elgondolkodnia, hogyan tudja kijavítani régebbi hibáját - vélte hat évvel ezelőtt a terület önkormányzati képviselője, aki szerint mindenképpen kompromisszumos megoldást kell támogatni, de ehhez az új szolgáltatónak is engednie kell.

PONTATLAN HŐMENNYISÉGMÉRŐK?

A Stopping Hungária valójában csak 2007-től lett jogilag is tulajdonosa a kazánházaknak, amiért évekkel korábban már kifizette a vételárat. A szolgáltató és a lakók között a viszony leginkább a mérőórák körüli bonyodalmak miatt romlott meg: a Vásárhelyi lakótelepen - szemben a legtöbb panelépülettel - úgy alakították ki a fűtést, hogy a felmenő ág a lépcsőházban megy, és minden lakáshoz külön vezetékrendszer ágazik le, így gyakorlatilag minden lakás pontos fogyasztása külön mérhető, a lakások bejárati ajtaja előtt ott is vannak a fogyasztásmérő órák. A vita ezen mérőszerkezetek hitelességén bontakozott ki.
Több lakó a vita lezárása érdekében le is cseréltette régi óráját, új, biztosan hitelesre. Ám a fűtési szezon végeztével kiderült, hogy a főmérő óra által mutatott összfogyasztás nem egyezik az almérő órákéval, így pótszámlákat kaptak a tulajdonosok. Ráadásul a lakók egy része továbbra sem írta alá a szerződést, Kucsera Róbert szerint viszont az nem lett volna megoldás, ha a nemfizetőknél elzárta volna a fűtést, ugyanis véleménye szerint az ilyen szerkezetű épületek esetében a lakások összefűtik egymást, azaz ha elzárná a fűtést a tartozóknál, azzal a rendesen fizetőkkel szúrna ki.

 

 

AZ ELSŐ HIDEG OKTÓBER, FŰTÉS NÉLKÜL

Az igazi botrány 2009 októberében robbant ki, amikor a cég bejelentette, nem tud tovább fűteni, mert a lakók tartozása miatt nincs pénze gázra. A vita elsősorban azon volt, hogy amíg a lakások mérőórái jóval egymillió forint alatti fogyasztást mutattak ki háztömbönként, addig a szolgáltató saját mérései szerint egymillió forintnál többe került a fűtés házanként, a cég szerint lakásonként több tízezer forintnyi a tartozás.
Mindenesetre 2009 októberére a szolgáltatócégnek már többmilliós gázszámla-tartozása volt az E.ON felé, 2009. október 18-án a gázvezetéket elzárták, így ekkor fűtés nélkül maradt a mintegy 330 lakás. Egészen október 21-éig fagyoskodtak a lakók. Brájer Éva, a problémát megöröklő képviselő és Bóka Viktor, a város jegyzője napokon át tárgyalt, mire megszületett a megállapodás. E szerint a városgondnokság megvásárolta a Stopping Hungária lakók felé fennálló követelését, s azt majd behajtja.

ÚJRA HIDEG, ÚJRA VILLANYRADIÁTOROK

A lakók - tanulva az évek óta tartó viaskodásból - sorra vásárolták az alternatív fűtőeszközöket, az olajradiátorok mellett megjelentek a villanykazánok is, erre rákötve a radiátorokat, gyakorlatilag többen leváltak a központi fűtésről, volt, aki el is fűrészelte a bejövő fűtővezetéket. Nem csoda hát, hogy a fizetési hajlandóság az elmúlt hónapokban is tovább csökkent. Szeptemberben egy lakossági fórumon a Széphő Zrt. egy alternatív megoldást is felvázolt a fűtésre, miszerint maga építene a házakhoz fűtőrendszert... Számos tényező szerencsétlen együttállása vezetett tehát el addig, hogy a lakók tartozása idén decemberre elérte a kilencmillió forintot, s január 3-án a Stopping Hungária végérvényesen lezárta a kazánokat.
A dolgok jelen állása szerint úgy tűnik, többé nem kell a lakóknak fagyoskodniuk. Az önkormányzat pedig reméli, mindenki fizet majd a szolgáltatásért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!