Milliárdos fejlesztés - Kupak viszi kis hazánk hírét a karibi térségbe

Székesfehérvár - A föld túlfelére, a karibi térségbe is exportál a Bericap Hungary. Az üzemben évi csaknem 5,5 milliárd műanyag-kupak készül, és 1,5 milliárd forintot fordítanak fejlesztésre.

B. Kiss László

Az immár tizenhetedik  éve tartó sikertörténet folytatódik: miután a tavalyi évre tervezett 1,2 milliárd forintos  kapacitásbővítő beruházás maradéktalanul megvalósult, újabb 1,5 milliárdot tervez fejlesztésre fordítani a Székesfehérváron működő kupakgyár, a Bericap Hungary - tájékoztatta lapunkat Papp Dénes ügyvezető igazgató, aki elmondta: a cégnél gyártott műanyagkupakok iránt tovább növekszik az igény, az élelmiszer-csomagolóanyagiparban kevésbé éreztette hatását a válság.
 A cég, amely eddig a megyeszékhelyen összesen mintegy 14 milliárd forintot  ruházott be, az idei fejlesztések esetében különösen nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre. Ezt szolgálják például azok a korszerű elekromos fröccsöntő gépek, amelyekkel 20-25 százalékos energiamegtakarítás érhető el, vagy az új termékek, melyek 15-25 százalékkal könnyebbek a korábbi kupaknál, amiáltal kevesebb alapanyot kell felhasználni.


- Szépen teljesített a Bericap Hungary két  romániai és szerbiai  leányvállalata is, amelyeknek a  tavalyi,  kisebb kapacitásbővést  követőn az idei évre már most száz százalékosan le van  kötve a termelési kapacitásuk - fogalmaz Papp Dénes.
A magyar Bericap az idei évben nettó 13,5  milliárd forint árbevételt tervez.
Az idén itt készülő csaknem öt és fél  milliárd kupak 90 százalékát  -  a hagyományos európai országokon kívül -   többek között  a karibi térség országaiba és Észak-Afrika több államába exportálják. 
A kérdésre, miként éri meg az oly távoli karibi térségbe műanyag-kupakot szállítani, Papp Dénes elmondta: az ottani államok egyrészt  elutasítják az észak-amerikai cégek arrogáns üzletpolitikáját, ugyanakkor  a bizonytalan körülmények  miatt  nem szívesen vásárolnak Dél-Amerikából. Innentől aztán már mindegy, hogy melyik európai állammal kereskednek - válaszolta az ügyvezető igazgató, aki szerint ezen piacok megszerzésének, illetve megtartásának kulcsa a kapcsolattartásban és a pontos logisztikában rejlik. Észak-Afrika esetében pedig még rövidebb is a szállítási útvonal, mint mondjuk Németországból.
A fehérvári Bericap dolgozóinak létszáma huzamosabb ideje 175-180 fő körül van, a termelés bővítését a hatékonyság javításával oldják meg. A cégnek  nem kellett szégyenkeznie a 2010-ben   elért pénzügyi eredménnyel:  a tavalyi esztendőt is szép nyereséggel zárták - tudtuk meg Papp Dénestől, aki nem titkolt büszkeséggel mondja: a cég a társasági adót, illetve az iparűzési adót tekintve is a komoly teherviselők között található.

Több marad a zsebekben

- A Bericap Hungary változatlanul fontosnak tartja a sport önkéntes támogatását - mondta el Papp Dénes ügyvezető igazgató. Várják az új törvényi szabályozást, mely lehetőséget biztosít öt, tömegeket vonzó labdajáték  így a jéghoki fokozottabb támogatására. Az öttusa ugyan nem szerepel ezen sportágak között, de azt is szeretnék továbbra is szponzorálni.

- Papp Dénes szerint a személyi jövedelemadó, illetve a társasági adó csökkentése mindenképpen kedvezően befolyásolja a gazdaságot: több marad az emberek zsebében, s a cégek többet tudnak beruházni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!