Kész átverés a belügyminisztériumi levél

Székesfehérvár - Valamennyien mobilozunk, netezünk, legtöbben azonban nem vesszük komolyan a láncleveleket - mondta Tóth Gábor. Hozzátette, legfeljebb az első alkalommal ugrunk be a néha drasztikus tartalmú elektronikus leveleknek. A székesfehérvári, informatikusnak tanuló fiatal arról is mesélt, mi az a hoax.

Házi Péter

"Belügyminisztériumi közlemény valamennyi mobiltelefon felhasználó figyelmébe. Ön üzenetet kap a telefonjára, melyben arra kérik, hívja vissza a 06 07 745241-es számot. Kérjük, semmi esetre se hívja fel, ellenkező esetben ugyanis telefonszámlája rendkívüli mértékben meg fog emelkedni! " - ezekkel a mondatokkal kezdődik az a körlevél, mely a levél eredeti feladójaként egy bizonyos Százdi Balázsra hivatkozik, aki állítólag a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál dolgozik. A levél hivatkozik arra is, hogy a közleményt a Szervezett Bűnözés Ellenes Központi Hivatal adta ki. Már itt sejteni lehet az átverést, hiszen Magyarországon ilyen hivatal külön nem működik. Az meg ugyancsak furcsa, hogy a levél arra bíztatja az olvasóit, minél több embernek küldje tovább, hogy mindenki értesüljön a problémáról.

Nos, ha valaki a neten rákeres a 06 07 74 52 41-es számra, rátalálhat egy francia hoaxgyűjtő honlapra, mely világosan leírja, hogy átverésről van szó, amely ráadásul éppen tíz évvel ezelőtt indult Franciaországból. És hogy mi is az a hoax? Ez egy angol szó, ami nagyjából beugratásnak, átverésnek fordítható és  leggyakrabban az e-mailben terjedő álhírek, kacsa-lánclevelek különféle változatait jelöli, bár az átverés gyakran kiegészül honlapokkal, illetve nemritkán a médiumok is hajlamosak átvenni.

A wikipedia meghatározása szerint  a  hoax általában nem irányul más pénzének, vagyonának illegális megszerzésére (mint például a csalás), célja inkább a célszemély(ek) megtréfálása. Ugyanakkor  a gyakorlatban nagyon kicsi a határvonal a vicc és a már büntetendő cselekedet között, hiszen a valóban meggyőző hoax-leveleket az emailezők nagy kedvvel küldik tovább összes imerősüknek, s azt gondolják, ezzel segítenek mondjuk egy telefonos csalás leleplezésében. Ehhez képest a nagy emilaforgalom akár meg is béníthatja a netet, de komoly pluszköltséget is okozhatnak az internetszolgáltatónak. 

A wikipédia arra is felhívja a figyelmet, hogy a  hoax írójának célja lehet egyfajta címlista megszerzése is, hiszen a szélnek eresztett levél fejlécében rövid idő alatt rengeteg e-mail cím gyűlik össze, amelyek a levél többszörös továbbítása után hozzá is visszajutnak, tele valós személyek valódi címeivel, adataival. Tóth Gábor megjegyezte, maga is kapott már olyan elektronikus leveleket, melyben a sok valótlan között feltehetően akadtak működő postafiók címek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!