Bolíviában egy videó erősíti a Morales-ellenes összeesküvéssel kapcsolatos kételyeket

Bolíviában egy nemrégiben forgalomba került videofelvétel tovább erősíti azokat a kételyeket, hogy a dél-amerikai országban 2009 tavaszán Evo Morales elnök életére törő bűnhálózatot számoltak volna fel.

MTI

A Cadena A nevű magántelevízió legutóbb pénteken mutatta be a felvételt, amelyen a vád által sokáig koronatanúként megnevezett Ignacio Villa Vargas 31.500 dollárt vesz át egy ismeretlen közvetítőtől cserébe azért, hogy végleg eltűnjön Bolíviából. A tanú később ugyanis azt állította, hogy kínzással csikartak ki belőle a vádlottakra nézve terhelő vallomást.
A terrorizmussal gyanúsított csoportot 2009. április 16-án kommandósakcióval számolták fel. A Santa Cruz-i Las Americas szállodában agyonlőtték a vezetőjüknek tartott, bolívia-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A magyar és román állampolgárságú Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot őrizetbe vették. 
 A hivatalos bolíviai álláspont azóta is az, hogy a csoport tagjait a Bolívia keleti, olajban gazdag térségében tevékeny konzervatív ellenzéki erők bérelték fel, hogy megöljék Morales elnököt több más vezetővel együtt.
A WikiLeaks hírportál decemberben nyilvánosságra hozott egy titkosított amerikai diplomáciai táviratot, amely szerint az Egyesült Államok La Paz-i nagykövetsége olyan információt kapott egy szavahihető helyi forrástól, hogy az úgynevezett Rózsa-ügyet a bolíviai kormánykörökben kreálták, vagyis a zsoldosokat maga a bolíviai titkosszolgálat szerződtette. A cél az volt, hogy csapdát állítsanak a szeparatista csoportoknak, és utána politikailag megsemmisítsék a kormánnyal szembenálló helyi vezetőket. 
 A most előkerült videó származása ismeretlen. Az egykori koronatanú egyértelműen felismerhető rajta, az őt megvesztegető hang gazdájaként több bolíviai média a hírszerzés egyik volt tisztjét véli felismerni.

Korábbi cikkeink a témában itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!